Nederland mag geen nieuwe vergunningen voor boringen naar gas en olie uitgeven totdat duidelijk is dat het aanboren en gebruiken van deze nieuwe gas- en olievoorraden niet in strijd is met de klimaatafspraken uit Parijs. Dat stelt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag voor in het Kamerdebat over de uitkomsten van de klimaattop in Parijs.

Van Tongeren: “In Parijs hebben alle landen van de wereld afgesproken dat we de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celsius moet blijven. Dat betekent dat we niet al het gas en olie dat we op de wereld vinden kunnen oppompen en verbranden. Een groot deel moet in de grond blijven zitten.”

Regelmatig worden er op nieuwe plekken in Noord-Nederland naar gas geboord. De afgelopen jaren ontstond een aantal keer veel maatschappelijk en politiek verzet toen plannen voor nieuwe gasboringen bekend werden. Uiteindelijk kwam er een moratorium op schaliegasboringen vanwege de gevaarlijke winningsmethode. Ook sprak een Kamermeerderheid zich uit tegen plannen voor gasboringen bij Terschelling vanwege het beschermen voor het Waddengebied.

Van Tongeren wil nu dat er geen enkele nieuwe vergunning meer wordt afgegeven voor nieuwe gasboringen, totdat is aangetoond dat het oppompen en gebruiken van het gas haalbaar is binnen de afspraken waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd met het Klimaatakkoord in Parijs. Analyses van het Carbon Tracker Initiative laten zien dat grootste deel van fossiele energie voorraden in de grond moet blijven om de doelstellingen van Parijs te halen. Met haar pleidooi voor een verbod op nieuwe gasboringen sluit van Tongeren aan bij de wereldwijde beweging Keep it in the ground (350.org) en hun actiecampagne break free 2016.