Als telecomproviders de mogelijkheid krijgen om te bepalen hoe je het internet gebruikt, krijgen ze veel te veel macht over hun klanten en verliezen ze de drang om te investeren in een sneller internet voor iedereen. Daarom had Nederland strenge netneutraliteitsregels, maar die zijn sinds kort vervangen door minder strenge EU-regels. Donderdag werd duidelijk dat de telecomproviders de nieuwe ruimte graag ten volle willen benutten, tot teleurstelling van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

T-Mobile kondigde een nieuwe abonnementsvorm aan, waarbij de klant onbeperkt mobiel internet mag gebruiken, maar met de beperking dat alle video in een lagere kwaliteit wordt verzonden, zogenaamd om verstopping te voorkomen.

Netneutraliteit is het principe dat alle informatie op internet gelijk wordt behandeld. De provider heeft alleen als taak om de gegevens door te geven, en moet ze verder ongemoeid laten, zoals de postbode de envelop ook niet openmaakt. Volgens Sargentini staat ook de privacy van de klanten van T-Mobile op het spel. “Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken. Bovendien vraag ik me af hoe T-Mobile gaat voorkomen dat mensen video's via beveiligde verbindingen gaan kijken - gaan ze daarvoor de beveiliging van de verbinding beperken? Dat zou mensen kwetsbaar kunnen maken voor cybercrime.”

Zonder netneutraliteit verdwijnt de druk voor de telecomproviders om te investeren in meer bandbreedte. Het nieuwe abonnement van T-Mobile toont dat ook aan volgens GroenLinks. T-Mobile creëert een tweederangsinternet dat voor een lagere prijs beschikbaar is, in plaats van een snellere toegang. Op termijn kan dat de ontwikkeling van het internet ernstig schaden.  

Volgens Sargentini toont de aankondiging van T-Mobile de zwakte van de nieuwe regels en de noodzaak om snel te proberen strengere afspraken te maken. "Mensen mogen verwachten dat al hun informatie op dezelfde manier - snel en vertrouwelijk - door hun provider wordt behandeld. Dat T-Mobile nu een maas in de wet heeft gevonden is heel vervelend".

Schriftelijke vragen

Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie om te achterhalen of het nieuwe abonnement inderdaad binnen de regels past en of het te repareren is.

  1. Deelt u mijn mening dat een dergelijk abonnement, waarbij ingegrepen wordt in de kwaliteit van het verzonden dataverkeer op basis van de inhoud van het bericht niet alleen een aanzienlijke ingreep inhoudt op de vertrouwelijkheid van de communicatie, maar ook op het principe van netneutraliteit?
  2. Deelt u de mening van T-Mobile, geformuleerd in de algemene voorwaarden van het nieuwe abonnement, dat de uitzonderingen in de Europese wetgeving om verkeersmanagement toe te kunnen passen niet alleen is bedoeld voor het oplossen van tijdelijke congesties, maar ook gebruikt kan worden voor permanente ingrepen?
  3. Welke aanvullende maatregelen bent u bereid te nemen om te zorgen dat het principe van netneutraliteit in de EU zoveel mogelijk gegarandeerd wordt?