Vanochtend heeft Marijke Vos, Tweede-Kamerlid GroenLinks, enkele overlevenden van de Schipholbrand in het Detentiecentrum Rotterdam (de Bajesboot) bezocht. De directie van het Detentiecentrum stelde Marijke Vos in de gelegenheid om vier van de slachtoffers intensief te spreken over wat hen overkomen was, hoe ze zich nu voelden en wat hun perspectieven zijn. Naar aanleiding van haar bevindingen en eerdere mediaberichten wil zij morgen een kamerdebat aanvragen.

Uit de gesprekken met de vier asielzoekers bleek dat heel veel mensen ontzettend bang zijn, slecht slapen en áls ze slapen nachtmerries krijgen. De opvang tijdens en na de brand is verre van vlekkeloos verlopen, aldus deze mensen. Tijdens de brand bevonden zij zich in een naastliggend cellenblok met uitzicht op de brand. Pas in de loop van de ochtend van de ramp vond het eerste, summiere contact met deze mensen plaats. Om tien uur ’s morgens vond de overbrenging naar het Detentiecentrum Rotterdam plaats. Medische en psychische zorg leek niet in alle gevallen geboden te zijn. De overlevenden zitten het grootste gedeelte van de dag op hun cel met lotgenoten die niet allemaal dezelfde taal spreken.

In de praktijk blijkt het onderhouden van contacten met familie, vrienden en advocaten erg lastig. Telefonisch contact is mogelijk, maar slechts voor de duur van drie minuten per gesprek. Gebleken is dat de getroffenen slechts 7,50 euro zakgeld per week krijgen en daarvan telefoonkaarten à 5,0 euro per stuk kunnen kopen, waardoor amper belminuten beschikbaar zijn.
Een pastoraal werker heeft er bij de directie op aangedrongen dat er met spoed psychische hulp geboden moet worden.

Marijke Vos zal morgen in de Tweede Kamer aandringen op een spoeddebat over de opvang van de overlevenden van de Schipholbrand. In het spoeddebat zal Marijke Vos wederom pleiten voor opvang buiten penitentiaire inrichtingen in de gevallen waarin geen sprake is van criminele antecedenten. Tevens zal Marijke Vos aan minister Verdonk opheldering vragen over de medische en psychische zorg die tot nu toe aan de overlevenden is geboden.