De politieke week in Straatsburg is bijzonder turbulent begonnen. Gisteren werd het vertrek geëist van de voorzitter van het Parlementaire Assemblee van Raad van Europa (PACE). Vandaag is Turkije onder toezicht gesteld door huidige afbraak van hun democratie en daarnaast vond PACE de kracht om een onafhankelijke commissie tegen corruptie op te richten om de eigen politici van PACE nader onder de loep te nemen. Lid van PACE en GroenLinks senator Tineke Strik is content met de ontwikkelingen: ,,De geloofwaardigheid van de internationale organisatie PACE, waar democratie, integriteit en mensenrechten centraal staan, heeft de laatste maanden een flinke tik gekregen, maar deze week laten de politici zien dat het ook anders kan.”

Vandaag heeft Strik ingestemd met de beslissing van het Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) om Turkije onder volledig toezicht te stellen van PACE om het democratisch proces in Turkije te bewaken. Strik: ,,Democratie, integriteit en mensenrechten staan centraal bij PACE en Turkije is op dat gebied een bedenkelijk pad ingeslagen, met de ambitie om de doodstraf weer in te voeren als laatste wapenfeit. Er was een overduidelijke meerderheid om Turkije onder toezicht te stellen. Temeer omdat er veel constitutionele en democratische bedenkingen zijn bij het verloop van het recente referendum. Logischerwijs waren de Turkse leden het niet eens met de lezing. Ik ben blij met de steun over alle politieke blokken heen. Dat geeft vertrouwen in het instituut.”

De geloofwaardigheid van het Parlementaire Assemblee stond de afgelopen tijd nogal onder druk nadat bekend werd dat een Italiaans lid van de Europese Volkspartij is omgekocht door Azerbeidzjan (eveneens lid van PACE) voor ruim twee miljoen euro. Strik: ,,Gelukkig is er besloten om een onafhankelijke commissie in het leven te roepen om corruptiezaken te onderzoeken bij PACE. Dat werd bij de vorige vergadering nog tegengehouden door enkele politici en politieke groeperingen. Het is heel belangrijk dat het instituut onafhankelijk is omdat anders de politiek zijn eigen vlees gaat keuren.”

Onder andere de voorzitter van PACE Pedro Agramunt zag een onafhankelijke commissie destijds niet zitten. De Spaans senator kwam gisteren echter flink onder vuur te liggen en zijn vertrek werd geëist omdat hij recentelijk samen met een Russische delegatie op bezoek is gegaan bij de Syrische dictator en mensenrechtenschender Bashar al-Assad. ,,Dat is een klap in het gezicht van dit instituut. Vandaag is er een hoorzitting geweest, maar de voorzitter weigerde nu al de handdoek in de ring te gooien. Donderdag komt de Spaanse koning op bezoek, wellicht dat Agramunt dat niet wil missen, maar in mijn optiek kan hij absoluut geen voorzitter blijven. Na het onder toezicht stellen van Turkije, het onafhankelijke corruptie-instituut zou zijn vertrek de geloofwaardigheid van PACE nog meer herstellen.”