De Europese Commissie wil dat de EU zich beter gaat wapenen tegen negatieve effecten van globalisering, zoals toenemende ongelijkheid, sociale onzekerheid en werkloosheid als gevolg van banen die veranderen en verplaatsen. GroenLinks vindt het positief dat de Europese Commissie deze diagnose stelt, maar mist nog een vertaling naar ander Europees beleid.

“Het is positief dat er binnen de Europese Commissie toenemend besef is dat globalisering geen feest is voor iedereen”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Isolationisme is niet het antwoord, maar overheden moeten globalisering wél veel actiever in goede banen leiden. De Europese Unie moet daar een grotere rol in spelen.”

De nationale welvaartsstaten hebben allemaal hun verschillende sociale systemen. Daarmee hebben ze weliswaar zelf een belangrijke taak om mensen te beschermen tegen negatieve effecten van globalisering, maar ze zijn te klein om hun stempel op de wereldwijde economische spelregels te drukken. De kracht van de Europese Unie ligt erin om de geglobaliseerde markt eerlijker te maken. Bijvoorbeeld door afspraken over belastingontwijking, eerlijke handel en klimaatverandering af te dwingen.

Ongeregelde globalisering

De Europese Unie heeft in de afgelopen jaren juist vaak ongereguleerde globalisering verder aangejaagd. Bijvoorbeeld door het sluiten handelsakkoorden die de beschermende rol van nationale overheden inperkt, zoals CETA., of door het vasthouden aan dereguleringsagenda die bescherming van mens en milieu verslechtert.

Eickhout vindt het verontrustend dat de nota van de eurocommissarissen Timmermans en Katainen nalaat om het massale protest dat TTIP en CETA teweegbracht te noemen. “De EU hoeft geen steun te verwachten van de verliezers van globalisering als de Europese Commissie een groot probleem signaleert, maar ondertussen op dezelfde voet doorgaat”, aldus Eickhout.