De toenemende werkdruk in het basisonderwijs moet stoppen. Daarom vraagt GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld vandaag aan de staatssecretaris om een actieplan waarin duidelijk wordt hoe de staatssecretaris concreet de werkdruk gaat verminderen.

 
In het basisonderwijs krijgt één op de vijf leraren te maken met burn-out klachten. Daarmee is het de zwaarst belaste sector in Nederland. De hoge werkdruk is een belangrijke oorzaak van het lerarentekort. Het moet weer aantrekkelijk worden om in het basisonderwijs te werken. Westerveld vraagt daarom voldoende informatie van de staatssecretaris, zodat de Tweede Kamer de juiste maatregelen kan nemen om de werkdruk terug te dringen.

"Staatssecretaris Dekker moet nu eens duidelijk opschrijven welke maatregelen er genomen worden, hoeveel deze kosten en wat ze op gaan leveren. Zo kunnen we over een jaar evalueren welke maatregelen daadwerkelijk effectief zijn om de werkdruk te verminderen. Dekker zegt vaak dat leraren enorm belangrijk zijn, maar het is de hoogste tijd dat hij nu ook laat zien wat hij daadwerkelijk voor de leraren doet", aldus Westerveld. 

GroenLinks komt zelf ook met een voorstel om de werkdruk te verlagen. Er moet volgens Westerveld een maximum komen aan de hoeveelheid documenten en hoeveelheid pagina’s die scholen inleveren bij de inspectie. “De inspectie vraagt de scholen om veel papierwerk, maar de scholen vragen ook veel van de docenten. Stel daarom een maximum in, zodat leraren worden ontzien”, stelt Westerveld voor.