De rechten van studenten in het mbo moeten echt beter. Zowel als het gaat om individuele ondersteuning als de informatievoorziening aan studenten. Dat constateert GroenLinks Kamerlid Zihni Özdil. "Ik ga me keihard inzetten voor studenten die extra hulp nodig hebben."

De Tweede Kamer sprak gisteren met studenten, belangengroepen en andere betrokkenen bij het beroepsonderwijs over de ondersteuning aan studenten. Uit de verhalen van de aanwezigen bleek dat studenten vaak tegen grote problemen aanlopen en soms zelfs worden weggestuurd van de opleiding. Datzelfde geldt ook voor studenten die wanneer ze voor hun kinderen moeten zorgen als ongeoorloofd afwezig worden aangemerkt. Bovendien lijkt de rechtspositie niet goed gewaarborgd bij de onderwijsovereenkomst die alle mbo-studenten aan het begin van hun opleiding moeten afsluiten.

Özdil: "Als nieuw Kamerlid ben ik geschrokken van deze verhalen, maar ik wil er ook meteen mee aan de slag. Omdat oplossingen dringend nodig zijn. Zonder duidelijke regels worden juist leerlingen die extra hulp kunnen gebruiken de dupe. Ook de informatievoorziening moet beter. Het kan echt niet dat studenten niet van de onderwijsinstelling te horen krijgen waar ze terecht kunnen, maar dit zelf moeten opzoeken via Facebook."

Özdil wil zich daarom de komende tijd bezig houden met oplossingen. "Voor een deel is het aan de onderwijsinstellingen zelf om hier echt mee aan de slag te gaan. Maar ik vind het ook mijn verantwoordelijkheid om wet- en regelgeving aan te passen als dat nodig is. Daar ga ik me samen met studenten en andere betrokkenen mee bezig houden.”