GroenLinks openbaart morgen een intiatief voor de toekomst van de Europese Unie tijdens het forum over het nieuwe verkiezingsprogramma in de Janskerk in Utrecht. De huidige reflectieperiode moet uitmonden in een nieuwe Conventie, vinden de Eurodelegatie en de Tweede-Kamerfractie. Dat staat in de discussienotitie 'Vrij Europees'.

Volgens Tweede-Kamerlid Farah Karimi bracht juist de onvrede met het huidige Europa velen tot een tegenstem. “Ook de ja-stemmers wilden verandering. Zij stemden niet voor de Europese status quo. Er moet een nieuw verdrag komen dat recht doet aan de wens tot verandering. Dat verdrag moet in grotere openheid en met veel meer betrokkenheid van burgers tot stand komen”, aldus Karimi.

Rechtstreeks gekozen leden

GroenLinks bepleit dat de Europese burgers het leeuwendeel van de leden van de Conventie kiezen – twee per lidstaat. Ook niet-politici moeten zich kandidaat kunnen stellen. Daarnaast dienen de Europese instellingen en de nationale regeringen vertegenwoordigd te zijn in de nieuwe Conventie. Karimi: “Zo combineer je kiezerslegitimatie, ambitie en doorzettingsmacht bij het onderhandelen over een nieuw verdrag”.

Garanties voor nationale zeggenschap

GroenLinks stelt bovendien voor om in het nieuwe verdrag een handvest van nationale bevoegdheden op te nemen. “Dat handvest moet verzekeren dat de Europese Unie noch een supermarkt, noch een superstaat is”, stelt Europarlementariër Kathalijne Buitenweg. “Het moet garanties bevatten voor de nationale zeggenschap over publieke voorzieningen en over de inrichting van de sociale zekerheid. Het opdringerige marktdenken van de afgelopen jaren heeft veel euroscepsis gezaaid. Dé uitdaging voor de komende jaren is het verhogen van de arbeidsparticipatie. De EU heeft daarbij een taak, maar het moet duidelijk zijn dat elke lidstaat zijn eigen werk- en inkomensbeleid voert.”

Toekomstvisie

Naast deze en andere concrete voorstellen bevat 'Vrij Europees' een visie op Europa in 2030. “GroenLinks staat een slanke, democratische politieke unie voor ogen die goed is toegerust voor het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen zoals milieu, migratie en buitenlandse politiek. Soms moet Europa minder doen, maar soms ook meer”, aldus Buitenweg. “Ik daag andere partijen uit om ook hun lange-termijnvisie te schetsen. Begin met het wegnemen van het wantrouwen van de burgers door de kaarten open op tafel te leggen.”

De notitie 'Vrij Europees' is hier te vinden.

Kathalijne Buitenweg
Farah Karimi