Het is belachelijk dat GGZ-instellingen een kort geding aan moeten spannen om een oplossing te vragen voor de onverzekerde zorg aan illegalen. Minister Hoogervorst heeft de GGZ-instellingen in een akelige houdgreep. Enerzijds zijn GGZ-instellingen verplicht zorg te bieden aan illegalen die een gevaar voor zichzelf of anderen vormen, anderzijds krijgen zij echter sinds twee jaar geen vergoeding voor deze verplichte zorg. Patiënten op straat zetten is geen optie, zorg is geboden daarom eist GroenLinks opnieuw dat minister Hoogervorst met een financiële oplossing komt voor de zorg aan illegalen. Het is onbehoorlijk dat zorgverleners de staat voor de rechter moeten dagen om dit pleit te beslechten.

Naima Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan minister Hoogervorst van VWS:

1. Heeft u kennis genomen van het kort geding dat een Rotterdamse instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) heeft aangespannen om de kosten voor zorg aan illegalen vergoed te krijgen?
2. Wat vindt u ervan dat de overheid voor de rechter wordt gedaagd om zo een oplossing voor een langdurig probleem te bewerkstelligen?
3. Hoe beoordeelt u de paradoxale situatie dat zorginstellingen verplicht zijn zorg te leveren aan illegale patiënten, maar daar geen financiële vergoeding voor krijgen?
4. Klopt volgens u de inventarisatie van GGZ Nederland waaruit zou blijken dat zorginstellingen jaarlijks tussen de duizend en vijftienhonderd illegale patiënten opvangen en behandelen? Vindt u het terecht dat hier geen financiële vergoeding tegenover staat?
5. Hoe beoordeelt u het feit dat u er medeverantwoordelijk voor bent dat er bij deze instellingen financiële tekorten zijn ontstaan en dat personeel noodgedwongen gratis werkt?
6. Hoe beoordeelt u dat zorginstellingen er soms noodgedwongen voor kiezen om geen psychiatrische hulp te bieden aan illegalen als er geen sprake is van ernstige, levensbedreigende situaties? Illegale patiënten zoeken slechts psychische hulp als de nood hoog is, dus zal uitstel van behandeling waarschijnlijk leiden tot vaker een crisisopname later in het ziekteproces - waardoor goedkoop duurkoop wordt?
7. Wat vindt u van het feit dat instellingen niet alleen ambulante zorg op eigen kosten financieren maar ook opvang en zorg financieren voor illegale patiënten die gedwongen opgenomen zijn en soms jaren lang psychiatrische behandeling nodig hebben? Moeten instellingen volgens u deze patiënten op straat zetten?
8. Bent u het met ons eens dat er op korte termijn een landelijke oplossing voor de geestelijke zorg aan illegalen gevonden moet worden en dat financiële middelen noodzakelijk zullen zijn? Welke maatregelen gaat u wanneer treffen om deze oplossing te bewerkstelligen?

(Volkskrant, dinsdag 18 juli 2006)