Opnieuw blijkt uit onderzoek dat er een groot tekort aan personeel dreigt in de Zorg. GroenLinks trekt al langer aan de noodklok, omdat anders nog meer doorligwonden, pyamadagen en wachtlijsten onvermijdelijk worden. Eén van de belangrijkste factoren is het feit dat jongeren geen interesse meer lijken te hebben voor een zorgopleiding. Daarom roept GroenLinks dit kabinet in kamervragen op als de wiedeweerga concrete maatregelen te nemen om jongeren te verleiden, zoals een stagefonds voor instelling en student. Want tot nu toe heeft dit kabinet amper iets weten klaar te spelen.
Naima Azough

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister en de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake dreigende personeelstekorten in de gezondheidszorg

1. Bent u bekend met het onderzoek van Prismant naar de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen tussen 2006 en 2010 , waaruit blijkt dat er binnenkort ernstige tekorten zullen gaan ontstaan aan verzorgend personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, aan begeleiders in de gehandicaptenzorg en kinderopvang en aan maatschappelijk werkers in de jeugdzorg?

2. Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat dit met name in de ouderenzorg en de jeugdzorg grote problemen op zal leveren. Volgens uw ministerie zal immers door de vergrijzing in 2025 bijna een kwart van de beroepsbevolking in de zorg- of welzijnssector moeten werken. Bent u het met ons eens dat gezien de toenemende zorgvraag alles in het werk gesteld dient te worden om deze tekorten te voorkomen of te verkleinen?

3. Bent u het met ons eens dat deze beroepen moeten aantrekkelijk blijven door goede arbeidsvoorwaarden en ontplooiingsmogelijkheden en dat er voldoende goede opleidings- en stagemogelijkheden moeten zijn. Welke concrete maatregelen heeft het kabinet genomen of is bereid te nemen om deze doeleinden te bewerkstelligen?

4. Hoe is dit tekort te verhelpen als verpleeghuispatiënten nu al gemiddeld vier uur minder zorg krijgen dan waar ze recht op hebben zoals recent uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek?

5. Uit het onderzoek blijkt nogmaals dat er op korte termijn veel meer stageplaatsen ofwel BBL-plaatsen op niveau drie aangeboden dienen te worden. Uit eerder onderzoek blijkt dat het tekort aan stageplaatsen samenhangt met een gebrek aan financiële middelen bij de zorginstellingen. Bovendien krijgen veel stagaires geen stagevergoeding, waardoor werken in de zorg minder aantrekkelijk is. Acht u de maatregelen die momenteel ingezet worden om het aantal stageplaatsen in de zorg te vergroten afdoende; gezien het uitblijven van concrete verbetering? Bent u bereid te onderzoeken of een stagefonds als aanvulling op het bestaande opleidingsfonds ingesteld kan worden om hier zowel de stagevergoeding als de kosten van de stagebegeleiding uit te financieren?

6. Bent u het met ons eens dat het niet alleen gaat om voldoende 'handen aan het bed', maar ook voldoende gekwalificeerde ‘handen aan het bed’? Hoe voorkomt u dat de dreigende tekorten de kwaliteit van het aanbod in gevaar brengen?

(RTL4 journaal, 19 juli 2006)