Het kabinet stelt teleur met de koopkrachtvoorstellen voor 2006. Blijkbaar is er geld genoeg te besteden, maar dat maakt het extra wrang dat alle inkomens van hoog tot laag, er één euro per week bij krijgen. In plaats van een generieke lastenverlichting van 52 euro, kiest GroenLinks voor een extraatje van 400 euro voor huishoudens met een inkomen op of rond het minimum. Want de belofte "na het zuur, komt het zoet" geldt niet voor mensen op het minimum, voor alleenstaande ouders in de bijstand en voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. GroenLinks noemde dit al eerder "de grote leugen" van de koopkrachtplaatjes: de invoering van de no claim in het zorgstelsel en de gestegen woonlasten voor huurders blijven immers buiten de CPB Koopkrachtbeschouwing.

Kabinet ziende doof, horende blind
Het kabinet kan niet volhouden dat er sprake is van een evenwichtig koopkrachtbeeld. Uit onderzoek in opdracht van GroenLinks bleek dat ongeveer de helft van alle huishoudens er in 2006 op in koopkracht op achteruit gaat. Dit beeld wordt bevestigd door onderzoeken door onder meer de vakbonden, het Nibud, en deze week nog door de gemeente Rotterdam: met name ouders met kinderen op of rond het minimum kunnen niet rondkomen. Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is gestegen naar 430.000, het aantal huishoudens dat gebruik moet maken van de voedselbank is opgelopen tot achtduizend. Het kabinet moet zich schamen voor de nu voorgestelde maatregelen, die op geen enkele manier ten goede komen aan die huishoudens met de laagste inkomens.

GroenLinks: gerichte maatregelen voor laagste inkomens
GroenLinks stelt een aantal maatregelen voor die de pijn van het kabinetsbeleid verzachten voor diegenen die dat het hardst nodig hebben. In het koopkrachtdebat van volgende week donderdag, zal Ineke van Gent een aantal eisen op tafel leggen:
• Een eenmalig extraatje van 400 euro voor mensen met een inkomen op of rond het minimum, als compensatie voor de gestegen woonlasten en energieprijzen.
• Vrijstelling van de no claim voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een laag inkomen en veel zorgkosten.
• Actief uitbetalen van belastingkortingen - zoals de aanvullende kinderkorting - aan gezinnen die vanwege hun lage inkomen geen belasting betalen.
• Verhoging van de uitkering voor alleenstaande ouders in de bijstand, zoals ook voorgesteld door CDA-wethouder Bolsius van Rotterdam.
• Een lagere zorgpremie voor kleine zelfstandigen.

Gevolgen nieuwe zorgstelsel
Het kabinet stelt voor om het inkomensverlies van gepensioneerde ambtenaren, gevolg van het nieuwe zorgstelsel, te compenseren. GroenLinks vindt dat alle werknemers die hun werkgeversbijdrage voor de zorgkosten hebben verloren, moeten worden gecompenseerd. Het kabinet moet met werkgevers, werknemers en pensioenfondsen om tafel om deze stiekeme bezuiniging, die werkgevers honderden miljoenen euro’s dreigt op te leveren, terug te draaien.

Geld is het probleem niet
De Voorjaarsnota 2006 moet het beloofde zoet bevatten, niet alleen voor een kleine groep gepensioneerde ambtenaren, maar zeker voor die groepen aan de onderkant die het financieel niet meer kunnen bolwerken. Het is te hopen dat het sociale gezicht van het CDA wat meer kleur krijgt dan de sociale bleekneuzen Balkenende en De Geus nu laten zien. GroenLinks wil geen koopkrachtkruimels voor iedereen, maar een belegde boterham voor de mensen met de laagste inkomens.

Voor wat betreft 2007 dient lastenverlichting voor bedrijven niet via een lager VPB tarief te lopen. Voluit moet worden ingezet op verlagen van de loonkosten van laagbetaalde arbeid

Ineke van Gent
Kees Vendrik