GroenLinks is geschokt en verbijsterd. De Volkskrant bericht dat Nederlandse officieren van de MID betrokken zijn geweest bij martelingen in Irak. Daarmee wordt mogelijk onze ergste vrees bewaarheid. Is Nederland meegezogen in een Amerikaanse wijze van oorlogsvoering waarbij martelen als middel wordt geaccepteerd? GroenLinks roept de andere partijen op om terug te komen van verkiezingsreces en onmiddellijk te besluiten tot een parlementair onderzoek. Deze mogelijke, ernstige, schending van de mensenrechten (en/of het oorlogsrecht) door Nederland moet tot op de bodem worden uitgezocht.

De feiten - mochten ze onomstotelijk vast komen te staan - zijn afschuwelijk. Schokkend is ook dat ze volgens de Volkskrant tot de hoogste defensieleiding aan toe bekend waren. Maar ze zijn niet actief aangegeven bij de Militaire Strafkamer van het parket in Arnhem, terwijl dat wel door de bevelhebber van de koninklijke Marechaussee is geadviseerd. Deze grove - onacceptabele - fout moet onmiddellijk worden hersteld. Zo spoedig mogelijk dient er alsnog aangifte te worden gedaan.

De Kamer kan echter niet passief wachten op de resultaten van het strafrechtelijke onderzoek. Het dient onmiddellijk zelf een parlementair onderzoek te starten. Want de vraag ligt levensgroot op tafel of de Kamer onjuist is geïnformeerd of mogelijk zelfs is misleid.

Op 7 mei 2004 heeft GroenLinks in Kamervragen (nummer 1630) gevraagd of er bij de Nederlandse commandanten of militairen iets bekend was over de mishandeling van gevangengenomen Irakezen in de provincie Al-Muthanna. Daarop antwoordde de regering: 'Voorafgaand aan de berichten in de media [gedoeld wordt op de New York Times van 2 mei 2004] was er bij de Nederlandse commandant en de militairen in Irak niets bekend over mishandeling van gevangen.' Nu stelt de Volkskrant dat 'de toenmalige Chef Defensiestaf Luc Kroon, begin november 2003, op de hoogte is gesteld van spanningen in het Nederlandse kamp over de behandeling van gevangenen'. Als dat klopt dan is hier sprake van tegenstrijdige feiten en het mogelijk zelfs bewust misleiden van de Kamer. De onderste steen zal hier boven moeten komen.

Femke Halsema

Farah Karimi