Twee moties van GroenLinks zijn dinsdagavond in de Eerste Kamer aangenomen tijdens de algemene politieke beschouwingen. De eerste motie roept de regering op om op korte termijn klimaatmaatregelen te treffen en de ander om de maatregelen op mensen in een kwetsbare positie te evalueren.

Ondanks mooie woorden in het regeerakkoord over de inclusieve samenleving, wijzen de maatregelen op dat de samenleving vooral exclusiever wordt. Tijdens het debat stonden meer inkomensongelijkheid, minder toegankelijk onderwijs, onzekerheid op de arbeidsmarkt en een verschraling van de zorg dan ook centraal.

De Kamer steunde unaniem de motie van fractievoorzitter Tineke Strik om maximaal drie jaar na invoering  van de maatregelen een evaluatie te houden naar de effecten op de inkomenspositie en de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking, arbeidsongeschikten en Wajongers. Premier Rutte had de motie aanvankelijk ontraden maar na een wijziging door Tineke om de evaluatie niet na twee, maar na drie jaar te doen, kon de regering ermee instemmen.

Tineke: ,,Volgens de WRR maar ook het SCP en de Ombudsman verwachten en eisen we te veel van mensen die daar niet aan tegemoet kunnen komen. Normale Nederlanders gaan erop vooruit’, zei Rutte trots bij de presentatie van het regeerakkoord. Wie zijn dan de  niet- normale Nederlanders? Arbeidsgehandicapten die onder het niveau van het minimumloon dreigen te raken of jongeren met een Wajonguitkering die worden gekort of al die mensen die straks niet meer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering? Onze aangenomen motie over de maatregelen die deze mensen treffen."