Vanaf 25 mei 2018 treedt de nieuwe privacywet AVG in werking. Deze wet geldt in de hele Europese Unie en zorgt ervoor dat de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de EU op dezelfde manier is geregeld. GroenLinks is een grote voorstander van de nieuwe wet, die mede tot stand kwam door hard werk van de Duitse Groene Europarlementariër Jan Philipp Albrecht.
 

De nieuwe wet vervangt de oude Wet bescherming persoonsgegevens uit 1995. “Hoog tijd voor een update dus”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “We kiezen nu voor regels die klaar zijn voor het digitale tijdperk. Een belangrijke stap vooruit in de bescherming van consumenten.”

 

De AVG heeft gevolgen voor iedere organisatie die persoonsgegevens verwerkt, zowel in de Europese Unie als daarbuiten als het gaat om gegevens van Europeanen. Al deze organisaties moeten uiterst zorgvuldig zijn in het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. Daarnaast wordt meer transparantie en verantwoording gevraagd van overheden, organisaties en bedrijven die persoonsgegevens verwerken. Zij moeten kunnen aantonen dat ze handelen volgens de nieuwe regels.

 

Ook GroenLinks heeft zich als organisatie voorbereid om aan de AVG te voldoen. In een verwerkingsregister inventariseerden we welke persoonsgegevens zijn verzameld, waar en door wie deze gegevens worden bewaard en hoe deze zijn beveiligd. Vervolgens hebben we in onze privacyverklaring vastgelegd hoe we met de data omgaan.

 

Ook wezen we een Functionaris Gegevensbescherming aan. Dit is de centrale persoon die toezicht houdt op hoe er binnen onze organisatie wordt omgegaan met persoonsgegevens, of deze gegevens goed beveiligd zijn en of we hiermee voldoen aan de Europese wet- en regelgeving op het gebied van privacy.