Het wordt voor bedrijven moeilijker om met elkaar te concurreren ten koste van Europese en Nederlandse werknemers. De Eurodelegatie van GroenLinks stemde dinsdag in met de herziening van de Europese detacheringsrichtlijn die de rechten versterkt van werknemers die grensoverschrijdende diensten verlenen.

“Met deze regels zetten we de historische fout recht die de rechten van werknemers ondergeschikt maakte aan het vrije verkeer van dienstverlening binnen de Europese Unie”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout. “Het is prima als een bedrijf een klus in een ander EU-land uitvoert, als het de arbeidsvoorwaarden in dat land maar respecteert.”

Arbeidsvoorwaarden

Onder de huidige regels gelden voor gedetacheerde werknemers alleen een beperkte harde kern aan arbeidsvoorwaarden van het land waarin ze hun werkzaamheden uitvoeren, waaronder het wettelijk minimumloon. Dankzij de nieuwe regels gaat een veel bredere set aan arbeidsvoorwaarden gelden. 

In de onderhandelingen over de richtlijn met nationale regeringen dwong het Europees Parlement belangrijke verbeteringen af zoals de afspraak dat huisvestings- of reiskosten niet meer van het loon van gedetacheerde werknemers mogen worden afgetrokken. Ook kunnen cao's voortaan breder worden toegepast op gedetacheerde werknemers, zelfs als ze niet algemeen verbindend verklaard zijn.

Arbeidsinspectie

Of de nieuwe regels echt een einde maken aan misbruik, onderbetaling en valse concurrentie staat of valt bij de handhaving van de nieuwe regels. “Voldoende middelen voor nationale arbeidsinspecties zijn cruciaal en het plan voor een nieuwe Europese arbeidsautoriteit zou de samenwerking tussen nationale inspecties kunnen verbeteren om malafide opdrachtgevers aan te pakken”, aldus Eickhout.

Op aandringen van de lidstaten worden de arbeidsvoorwaarden voor de transportsector vastgelegd in een aparte wet waarover het Europees Parlement binnenkort zal stemmen. De Groene fractie in het Europees Parlement zet zich ervoor in dat ook vrachtwagenchauffeurs werken tegen de voorwaarden die gelden in het land waar ze hun opdracht uitvoeren.