Lees hieronder ons Europese programma in 5 minuten, of kijk op de speciale verkiezingswebsite.

Het Klimaat
We moeten zo snel mogelijk keihard aan de slag om klimaatverandering aan te pakken. Want het klimaat wacht niet. 2019 wordt een heel belangrijk jaar voor het klimaat. Want we hebben de kans om het Europees klimaatbeleid echt te veranderen. Ondanks klimaat-ontkenners en mét tien ambitieuze maatregelen: de Green New Deal.

Schone Energie
De Europese Unie is ooit begonnen als een Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Wij kiezen voor een Unie die draait op schone energie. Er moet geen publiek geld meer naar fossiele brandstoffen gaan, en alle kolencentrales moeten uiterlijk 2030 sluiten.

Internationale treinen
Het slaat nergens op dat je voor een paar tientjes heen en weer kan vliegen van Eindhoven naar Marseille, terwijl dit met de trein een rib uit je lijf kost. Wij willen een EU-spoorplan dat de hoofdsteden van de lidstaten rechtstreeks en snel met elkaar verbindt. Zo wordt vliegen over korte afstanden (minder dan 750 kilometer) ontmoedigd en uiteindelijk uitgebannen.

Gemeenschappelijk asiel - en immigratiebeleid
Wij staan voor een gemeenschappelijk asiel - en immigratiebeleid. Op die manier kunnen lidstaten toelatingsprocedures op elkaar afstemmen en de lasten van opvang en verblijf eerlijk verdelen. Ook de terugkeer van wie niet mag blijven wordt dan gezamenlijk georganiseerd. Zo krijgen we een asiel- en migratiebeleid wat rechtvaardig, humaan en voorspelbaar is.  

Publieke sector
Wij staan voor een sterke publieke sector. Daarom willen we dat de Europese Unie stopt met het opleggen van marktwerking aan de publieke sector. Er komen uitzonderingen op de Europese aanbestedingsregels voor onder andere lokale zorg die gemeenten inkopen en voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Belastingen
Belastingontwijking en belastingconcurrentie moeten tegen gegaan worden. Daarom komt er een Europees minimumbelastingtarief voor bedrijfswinsten. Zo spelen de grote bedrijven de lidstaten van de Unie niet meer tegen elkaar uit op zoek naar de laagste prijs.  

Grondrechten
Een van de voorwaarden om lid te worden van de Europese Unie is een goed werkende democratie. Deze moet dan ook beschermd en gesteund worden, en waar lidstaten grondrechten en democratische beginselen schenden, geeft de Europese Commissie actiever steun aan maatschappelijke bewegingen die zich hier tegen verzetten. Een land dat grondrechten systematisch schendt, verliest controle over Europese fondsen.

Digitale markt
Het internet heeft ons veel kansen gegeven. Maar er zijn ook nadelen aan de nieuwe digitale samenleving: de economische macht van techgiganten, de inbreuken op privacy en datalekken. De Europese Commissie moet ingrijpen om de monopolies op de digitale markt open te breken. Zo kan vrije en open communicatie tussen burgers gegarandeerd worden en krijgen nieuwkomers een kans. Ook worden de mededingingsregels herzien zodat beter kan worden opgetreden tegen marktmisbruik van gebruikersgegevens.

Handelsverdragen
Eerlijke handel is belangrijk om misstanden, mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling tegen te gaan. Daarom sluit de EU alleen handelsverdragen die bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en de klimaatdoelstellingen die zijn gesteld in het Akkoord van Parijs.