Winst maken op zorg
Op dit moment is het voor ziekenhuizen en verpleeghuizen gelukkig nog verboden om winst te maken. Sommige andere zorgaanbieders (denk aan wijkverpleging, tandartspraktijken, woonondersteuning, thuiszorgorganisaties) mogen dit al wel. En als het aan de VVD ligt, mag het straks overal. Toenmalig VVD-minister Edith Schippers stelde in 2012 voor om het verbod op winst voor ziekenhuizen op te heffen en hen bovendien toe te staan dividend uit te keren aan aandeelhouders. Dit wetsvoorstel is nog altijd niet van tafel.
Wat GroenLinks betreft gaan winst uitkeren en ziekenhuizen nooit samen. Meer rendement voor aandeelhouders bereik je door meer omzet te draaien, en we zagen hierboven al waar dat toe kan leiden. En mocht de huidige minister om deze reden omzetstijgingen aan banden leggen, dan is er altijd nog die andere manier van winst verhogen: het verlagen van de kosten. In ziekenhuizen zou dat tot gevolg kunnen hebben dat patiënten die complexe zorg nodig hebben worden geweerd (‘Sorry! Als we u behandelen dan worden de aandeelhouders boos!’) of dat er nog meer bezuinigd wordt op personeel.
Zijn we nu niet wat cynisch? Nou, nee. Eerder bleek uit onderzoek van Follow The Money al dat nota bene de man van diezelfde minister Schippers methodes voor zorgverleners ontwikkelde die een zo hoog mogelijke omzet als doel hadden. De vraag was daarbij niet: is een extra behandeling goed voor de patiënt? Maar: zorgt een extra behandeling voor geld in het laatje? En hoewel iedereen weet dat er de afgelopen jaren flinke problemen waren in de thuiszorg, heeft het feit dat er in die sector wel winst gemaakt mag worden geleid tot enorme bedragen op de bankrekeningen van een paar ondernemers. Allemaal geld dat niet terecht is gekomen bij de mensen die het zo hard nodig hebben. Wij vinden: premiegeld, betaald door burgers, moet worden gebruikt om onze zorgkosten op te brengen, niet om dividend uit te keren aan aandeelhouders.
Farmaceutische industrie
We hadden het er al even kort over: de farmaceutische industrie maakt misbruik van het feit dat mensen niet zonder hun medicijnen kunnen. Keer op keer bieden ze medicijnen aan tegen te hoge prijzen. Ons Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zegt daar over: “Het is schokkend dat farmaceuten torenhoge prijzen vragen waardoor medicijnen onnodig duur zijn. Daarmee dienen zij alleen hun eigen belang. Medicijnen zijn geen luxe hebbedingetje, maar voor veel mensen van levensbelang.” GroenLinks wil daarom de macht van farmaceuten breken. Er moet een einde komen aan ondoorzichtige prijsonderhandelingen en we moeten ophouden met het keer op keer verlengen van patenten die farmaceuten decennialang in staat stellen in hun eentje de prijs van een middel te bepalen. De taak van farmaceuten is het zoeken naar middelen die mensen beter maken, niet middelen die de bankrekening van de baas spekken. Wil je besparen op zorg? Dan valt er bij de farmaceuten nog een flinke slag te slaan.
Marketingkosten van verzekeraars
Eén van de fundamentele principes van marktwerking waar we het nog niet over gehad hebben, is het principe van concurrentie: het idee dat spelers op een markt het beste uit zichzelf halen als ze maar genoeg met elkaar concurreren. Om te concurreren, moet je jezelf onderscheiden. Aangezien alle verzekeraars in de basis hetzelfde aanbieden (namelijk: het basispakket), proberen ze zich vooral te onderscheiden via eindeloze marketingscampagnes. Elk jaar geven ze daar weer miljoenen aan uit. Maar slimme marketing of niet, hoe moet je kiezen uit de 60.000 polissen die ons land de afgelopen jaren overspoelden?
Verplichte concurrentie?
Meer dan 60.000 polissen, en toch is 90% van de Nederlandse markt in handen van vier grote zorgverzekeraars. Vier grote zorgverzekeraars die met allerlei merken en labels doen alsof ze heel veel kleine zorgverzekeraars zijn. Het geeft die vier zorgverzekeraars nogal wat macht wanneer ze met zorgverleners gaan onderhandelen. Is een huisarts het niet eens met een contract? Prima, dan worden behandelingen van die huisarts voortaan toch niet meer vergoed, zal een verzekeraar zeggen. Het zou betekenen dat die huisarts in een klap een groot deel van zijn of haar patiënten kwijtraakt. En dus zit er voor veel zorgverleners niets anders op dan accepteren wat de verzekeraar wil.
Maar kunnen zorgverleners dan niet samen een vuist maken tegen de macht van de grote zorgverzekeraars, samen onderhandelen? Dat zou je denken, maar gek genoeg mag het momenteel niet. Ook hier komt de verplichte concurrentie om de hoek kijken. Ook zorgverleners zijn in het huidige systeem namelijk verplicht om met elkaar te concurreren. Samenwerken kan zelfs leiden tot een boete voor ‘kartelvorming’!
Ook gemeenten blijft de verplichte concurrentie niet bespaard. Zij zijn verplicht om grote zorgprojecten aan te besteden. Dat betekent dat als ze bijvoorbeeld de jeugdzorg in hun gemeente willen regelen, ze een proces moeten starten waarbij verschillende zorgverleners kunnen ‘bieden’. De partij die belooft het project uit te voeren tegen de laagste prijs, wint de aanbesteding en mag het gaan uitvoeren. In de praktijk blijkt dat dit vaak ten koste gaat van het loon van de mensen die voor zo’n partij werken. Dat is namelijk een makkelijke post om op te besparen. Het heeft er in het verleden zelfs toe geleid dat mensen van de een op de andere dag voor hetzelfde werk opeens een stuk minder loon kregen, omdat hun werkgever een aanbesteding had gewonnen door met lage loonkosten te stunten.