Wie Jesse is.

Jesse Klaver is sinds 2010 Tweede Kamerlid voor GroenLinks en sinds 2015 fractievoorzitter. 

Als meest progressieve oppositieleider heeft hij in de Kamer onderwerpen als belastingontwijking en de oneerlijke verdeling van vermogen op de agenda gezet. Hij was een van de auteurs van de historische Klimaatwet, die in 2019 werd aangenomen door een meerderheid van de Kamer. Daarnaast strijdt Jesse al sinds het begin van zijn Kamerlidmaatschap voor eerlijke en inclusieve politiek. Hij staat voor verbindende, maar uitgesproken politiek. Doelgericht, maar inclusief. Jong van geest, maar ervaren in het parlement.

Waar Jesse vandaan komt.

Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Roosendaal. Zijn moeder was van Nederlands-Indische afkomst, zijn vader is Marokkaans. Sinds het overlijden van zijn moeder in 2017, heeft Jesse weer contact met zijn vader en zijn Marokkaans-Nederlandse broertje en zusjes.  

Jesse groeide op zonder zijn vader, in een sociale huurwoning in de wijk Westrand. Hij werd opgevoed door zijn moeder, zijn Indische oma en zijn activistische opa.

Hij verliet de middelbare Vrije School in Prinsenbeek met een vmbo-diploma. Daarna studeerde hij Social Work aan de Avans Hogeschool in Den Bosch.

In zijn studententijd werd Jesse voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Daarna was hij voorzitter van de vakbond CNV-Jongeren en het jongste lid van de Sociaal Economische Raad (SER) ooit.

Van Kamerlid tot fractievoorzitter.

In 2010 werd hij gekozen als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. In 2015 werd hij de jongste partijleider in de geschiedenis en leidde hij GroenLinks naar een historische zege van 14 Kamerzetels in de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Jesse is geboren en getogen in Brabant, maar woont nu met zijn vrouw Jolein en hun drie zoontjes in Den Haag. In zijn vrije tijd klust hij graag aan zijn huis en tuin of maakt hij speelgoed voor en met zijn zoontjes. Jesse is luie spits in het zaalvoetbalteam van de GroenLinksfractie. Daarnaast houdt hij van wandelingen  door het bos of op het strand van Scheveningen

Jesse op het voetbalveld

Waar Jesse voor staat.

Jesse gelooft dat we voor een gedeelde toekomst van Nederland moeten strijden voor gelijkwaardigheid van iedereen, een ambitieuzer klimaatbeleid, een duurzamere arbeidsmarkt, een waardevollere publieke sector, en voor volkshuisvesting.

Jesse strijdt in de Tweede Kamer tegen het economisme: het idee dat alle vraagstukken teruggebracht worden tot een financieel-economische kwestie. Mensen worden cijfers en er wordt alleen maar gedacht in de oplossing: meer markt, minder overheid, meer groei.

Waar Jesse in zijn beginjaren bekend stond om zijn jeugdige lef, is hij door zijn ervaring nu de stabiele stuwende kracht op links. Hij gelooft in een sterke progressieve samenwerking om echte positieve verandering voor elkaar te krijgen. Jesse is onbeschaamd pro-vluchteling en anti-establishment.

Publicaties.

Jesse schreef twee boeken. In De Mythe van het Economisme vertelt hij over zijn eigen achtergrond, zijn ervaringen in de Tweede Kamer, en over zijn verzet tegen de economisering van de samenleving. In dit boek analyseert Jesse het economisme, schetst alternatieven en geeft een stem aan een groeiende onderstroom in de samenleving. Hij is ervan overtuigd dat het anders kan.

In zijn tweede boek, De Empatische Samenleving, moedigt Jesse progressieve burgers aan het debat over de Nederlandse identiteit naar zich toe te trekken. ‘We moeten het “wij” niet kleiner, maar groter maken. Wat zijn onze gedeelde dromen en ambities in een land dat al lang van kleur verschoten is?’ Deze vraag kan alleen zinvol beantwoord worden als mensen zich in elkaar inleven. Jesse pleit voor een empathische samenleving die ongelijkheid bestrijdt en tegenstellingen overbrugt.

 

Jesse maakt een selfie met scholieren die staken voor het klimaat

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor Jessemail en ontvang het laatste politiek nieuws in je inbox

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.