In veel landen staat het recht op abortus onder druk. Betogers protesteerden dagenlang tegen de inperkingen van de abortuswet in Polen. Sinds januari dit jaar mag je daar alleen nog een abortus laten uitvoeren als je bent verkracht, er sprake is van incest, of als je in levensgevaar bent. Dit is een van de meest beperkende abortuswetten van Europa
Zorgwekkende ontwikkelingen omtrent abortus
Een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Texas maakt het sinds 1 september vrijwel onmogelijk om een abortus te laten uitvoeren. Het laten uitvoeren van een abortus wordt daar nu vanaf de zesde week van de zwangerschap strafbaar gesteld. Daarbij kan er aangifte worden gedaan tegen iedereen die betrokken is bij een abortus na zes weken. Dit kan de 'verklikker' een bedrag van 10.000 dollar of meer opleveren. Dit geldt ook als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting. De Amerikaanse regering is inmiddels een rechtszaak gestart tegen Texas. President Biden noemt de wet 'bizar en extreem'.
Ook zijn er nog steeds landen, zoals Malta waar abortus überhaupt nooit legaal is geweest.
Maar ook in Nederland zijn er zorgwekkende ontwikkelingen. Groeperingen als Schreeuw om Leven verspreiden verkeerde informatie over abortus. En bij abortusklinieken worden dagelijks mensen die een afspraak voor een abortus hebben geïntimideerd en beschuldigd van moord
De geboekte vooruitgang wordt ongedaan gemaakt
De vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt om mensen zelf zeggenschap te geven over hun lichaam en de keuze die ze maken, wordt langzaam ongedaan gemaakt, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. “Ik maak me grote zorgen. We moeten ons blijven inzetten voor het recht om te kiezen. In elke vorm, op elke plek en op elk moment. Hoe steviger we dit recht vastleggen, hoe toekomstbestendiger het is.”
“Daarom blijven we ons niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, inzetten om te zorgen dat iedereen vrij is om te kiezen. Want het is jouw lichaam, daarover beslis jij”, zegt Kim van Sparrentak.
Dit wil GroenLinks:
- Afschaffen verplichte bedenktijd: De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor mensen die een abortus willen, is nodeloos belastend blijkt keer op keer. Daarom moet deze worden afgeschaft.
- Instellen bufferzones bij abortusklinieken, zodat deze veilig en privé kunnen worden bezocht.
- Abortuspil beschikbaar bij de huisarts: Bij ongewenste zwangerschap is passende zorg belangrijk. De huisarts kan die het beste bieden.
- Abortus staat nog altijd in het Wetboek van Strafrecht, waar het wordt behandeld als een strafbare kwestie in plaats van een medische zaak. Daarom willen we dat het uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald.
- EU-subsidies inzetten voor het verbeteren van toegang tot anticonceptie en veilige abortus.
- Europees geld afhankelijk maken van respect voor de rechtsstaat. De beslissing in Polen werd genomen door niet-onafhankelijke rechters, benoemd door de Poolse regeringspartij. Om ervoor te zorgen dat rechters zich onafhankelijk kunnen uitspreken, is het cruciaal dat Europa streng toeziet op de staat van de rechtsstaat.
- Het waarborgen van het recht om in een ander EU-land abortus te krijgen, als dit in jouw eigen land niet mogelijk is.