Met de stemming concludeert het Europees Parlement dat niet getornd mag worden aan het respecteren van mensenrechten en dat het bevorderen van zelfstandig vertrek voorrang moet krijgen boven gedwongen maatregelen.

Strik: "Vandaag geeft het Europees Parlement een duidelijke boodschap: als we terugkeer effectiever willen maken, dan moeten we inzetten op betere samenwerking met niet-EU-landen, individuele begeleiding en perspectief geven aan derdelanders, met respect voor hun grondrechten. Een focus op alleen detentie en andere vormen van dwang is kortzichtig en evenmin effectief. Met deze punten kan de EU haar terugkeerbeleid op een waardige manier verbeteren."

Schrijnende gevallen

Het Europarlement schaart zich achter een rapport van het VN-comité voor de Rechten van het Kind. Dat verklaarde dat kinderen nooit mogen worden opgesloten in het kader van een toelatings- of terugkeerprocedure, omdat het schadelijke effecten heeft. Onbegeleide minderjarigen mogen alleen teruggestuurd worden als er bewezen adequate opvang voor hen beschikbaar is. Strik: "We zien nu schrijnende gevallen, waarbij onbegeleide minderjarigen worden teruggestuurd naar landen als Afghanistan, zonder dat er directe familie is om hen op te vangen. Onderzoeken en mensenrechtenorganisaties laten zien erop dat zij vaak in de handen vallen van mensenhandelaren of gewapende milities. Daar moeten we een einde aan maken."

Het rapport concludeert dat een langere opsluiting niet automatisch leidt tot meer terugkeer. EU-landen zouden veel meer werk moeten maken van alternatieven voor detentie. Omdat terugkeer niet wordt belemmerd door procedurele waarborgen maar vooral door weigering van herkomstlanden om hun burgers terug te nemen, roept het Europees Parlement de EU op om de relaties met herkomstlanden te verbeteren. Daarbij zouden de EU-landen ook bereid moeten zijn om herkomstlanden tegemoet te komen, bijvoorbeeld door legale migratie aan te bieden. Het Parlement wijst erop dat overeenkomsten met landen buiten de EU over terugkeer wel formeel moeten worden gesloten, zodat het Parlement deze afspraken kan toetsen.

Herziening

Strik is tevens hoofdonderhandelaar van een voorstel voor herziening van de Terugkeerrichtlijn. Hierover onderhandelt waar het Europees Parlement de komende maanden over. Strik: "Het debat over asiel en migratie wordt al te lang gekaapt door feitenvrije politiek, die alleen maar leidt tot polarisatie in plaats van oplossingen. Hiermee zijn zowel de EU-landen, als de derdelanders niet geholpen. Dat een meerderheid vandaag de feitelijke benadering onderstreept, stemt hoopvol. Het nieuwe terugkeerbeleid moet gebaseerd zijn op wat effectief en humaan is, bovendien moeten we niet uit het oog verliezen dat we als EU altijd werken met respect voor de mensenrechten."