Te lang waren landen bang om China aan te spreken op de mensenrechtensituatie. China laat geen onderzoekers toe tot het gebied in Xinjiang waardoor het onmogelijk is om misstanden aan te tonen. Tegelijkertijd importeren we in de EU, en in Nederland, het grootste deel van onze katoen en katoenproducten uit de regio Xinjiang, waar de Oeigoeren in strafkampen deze katoen bewerken. Daarmee houden we in Europa dit systeem van mensenrechtenschendingen in stand.
Toezichthouders naar Xinjiang
In China is de politiek verweven met de economie. Het een bestaat niet zonder het ander. Daarom is het belangrijk om zowel de economische als de diplomatieke druk op China op te voeren. De GroenLinks Kamerleden Bram van Ojik en Tom van den Nieuwenhuijzen hebben daarom een motie ingediend waarin zij de regering verzoeken om alle Nederlandse bedrijven met activiteiten in China op te roepen hun toeleveringsketens te onderzoeken op mogelijke links met de onderdrukking van Oeigoeren en hen dringend te verzoeken om al hun zakelijke banden met Xinjiang te beëindigen.
Verder willen de Kamerleden dat niet wordt ingestemd met het EU-China Investeringsverdrag zolang er geen toegang is voor onafhankelijke waarnemers tot Xinjiang. En dat er bij de Europese Commissie aangedrongen wordt op een tijdelijke importstop van producten uit China met een hoog risico op een verband met de onderdrukking van Oeigoeren, zoals kleding, zolang er geen toegang is voor onafhankelijke waarnemers tot Xinjiang.
Vanavond stemt de Tweede Kamer over deze motie.