De salarissen zijn te laag, de werkdruk te hoog. Op 6 november gaan onze leraren daarom op verschillende plekken in het land, massaal staken om niet alleen aandacht te vragen voor hun situatie, maar ook actie van de regering te eisen: er moeten nú oplossingen komen voor het lerarentekort. Het is de zoveelste in een lange rij acties, want keer op keer laat het kabinet leraren en leerlingen in de steek.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En hoe lossen we het probleem op? Wij spraken met verschillende docenten en ons Tweede Kamerlid voor onderwijs Lisa Westerveld over het falende kabinetsbeleid, burn-outs onder leraren, lege klassen en hoop voor de toekomst.
Meer dan 13.000 lerarenvacatures
Het is een trend die al jaren gaande is: het aantal leraren dat het onderwijs verlaat, is veel groter dan het aantal afgestudeerden dat instroomt. En dus is er een groeiend tekort aan leraren. Het aantal fulltime vacatures in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is de afgelopen jaren opgelopen tot 13.359 vacatures in 2018 - meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014. Dat heeft tot gevolg dat leraren soms voor klassen van meer dan 60 kinderen staan, of zelfs het drastische besluit moeten nemen om leerlingen naar huis te sturen. De nood is steeds hoger.
“Wij missen nu binnen mijn scholengemeenschap voor openbaar basisonderwijs 25 leerkrachten”, vertelt Thijs Roovers. Thijs is sinds 10 jaar basisschoolleraar, is oprichter van PO in Actie en zet zich nu in voor het lerarencollectief, een organisatie die zich inzet om onderwijs inhoudelijk te verbeteren. “En dan hebben we al van alles geschrapt, zoals muziekles en vakken zoals beeldende vorming. Alsnog hebben we 25 fulltime groepsleerkrachten nodig”, legt hij uit. “Dat betekent dat 25 klassen eigenlijk niet het onderwijs krijgen wat ze verdienen. Er staan dan onderwijsassistentes voor de klas, of stagiaires of soms de conciërge. Of we verdelen de klassen, dan krijgen collega’s meer kinderen erbij in de klas waardoor de werkdruk weer hoger wordt. Het aantal burn-outs stijgt.”