Geactualiseerd t.b.v. de referenda in 2018 voor de kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement, door Robin van Westen op 16 november 2018.

Het protocol is vastgesteld door de referendumcommissie op 20 november 2018.

 

Waarom houdt GroenLinks een referendum

Het Huishoudelijk Reglement schrijft voor dat de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement per referendum wordt vastgesteld. Met het houden van een referendum hebben de leden van GroenLinks de mogelijkheid om op een directe wijze hun mening te laten tellen. 

 

Referendumcommissie

Het partij bestuur heeft een referendumcommissie voorgedragen, deze is door het congres benoemd.

De commissie bestaat uit Leoni Sipkes, Valentijn de Marez Oyens en Jurien Korzelius.

De commissie is verantwoordelijk voor vaststelling en bekendmaking van het tijdschema, het verloop van de stemming en de vaststelling van de uitslag. De referendumcommissie ziet toe op een juiste berekening van de uitslag van het referendum en legt verantwoording af over de uitvoering aan het landelijk bestuur.

De commissie heeft de regels voor de stemprocedure en haar eigen werkwijze vastgelegd in dit protocol. Dat protocol wordt bij elk referendum geactualiseerd.

 

Stembureau

Onder auspiciën van de referendumcommissie wordt voor elk referendum een stembureau ingesteld.

Het stembureau stelt vast wie mogen stemmen en ziet toe op het correcte verloop van de stemprocedure. Het stembureau voor de referenda kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement bestaat uit Jessie Bokhoven en Folko de Haan.

Wanneer leden vragen hebben over het stemmen kunnen zij terecht bij de helpdesk via referendum@groenlinks.nl of 030 2399977 (ma t/m za van 9 tot 17 uur).

Voor vragen over de regels die worden toegepast op de referenda kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement en referenda in het algemeen kunnen zij zich direct tot de referendumcommissie wenden via het landelijk bureau: referendumcommissie@groenlinks.nl.

 

Deelname

Alle stemgerechtigde leden van GroenLinks mogen deelnemen aan het referendum.

Stemgerechtigd is ieder lid, dat niet geschorst is en dat na persoonlijke betaling van ten minste de jaarlijkse minimumcontributie en bij aanvang van de stemming drie maanden (dus voor de referenda voor de kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement in 2018 eerder dan 23 augustus 2018) bij de landelijke ledenadministratie als lid staat geregistreerd.

Het is niet mogelijk om iemand voor het stemmen te machtigen. Wel kan een lid desgewenst hulp vragen bij het uitbrengen van een stem. Het is niet toegestaan om leden aan te bieden om voor hen te stemmen (het zogenaamde 'ronselen').

 

Stemperiode en stemfaciliteiten

De referenda kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement lopen van vrijdag 23 november (00.00 uur) tot en met zondag 2 december (23.59 uur).

Op donderdag 22 november ontvangen alle deelnemende (stemgerechtigde) leden van GroenLinks een email met steminstructies. Op dinsdag 20 november ontvangen alle stemgerechtigde leden waarvan wij geen e-mailadres hebben een brief met steminstructies. De brief of email bevat twee unieke kiescodes.

 

De deelnemende leden ontvangen naast de steminstructies in het kort informatie over het onderwerp van stemming en de stemprocedure. De voorkeur voor de volgorde in de kandidatenlijst kan worden opgegeven via internet. Eventueel kan een papieren stembiljet worden aangevraagd. Het aanvragen van een papieren stembiljet kan tot maandag 26 november 12:00 uur.

 

Gestemd wordt door via internet of op het papieren stembiljet een voorkeursvolgorde samen te stellen.

 

Alle uitgebrachte stemmen worden opgeslagen in een database. De stemmen worden anoniem opgeslagen, wat wil zeggen dat een via internet uitgebrachte stem zonder de bijbehorende kiescode wordt opgeslagen. Het verband tussen stemmer en stem wordt dus direct met het opgeven van de voorkeur verbroken. De kiescode wordt apart opgeslagen om te registreren dát het stemgerechtigde lid gestemd heeft, zodat met elke kiescode slechts éénmaal gestemd kan worden. De referendumcommissie geeft in deze gegevens geen inzage.

 

Stemmen die op papier worden uitgebracht worden ingevoerd in dezelfde database als de stemmen die via internet zijn uitgebracht. Op het stembiljet staan alleen de kiescode en de voorkeursvolgorde, en geen persoonsgegevens van de stemmer. De stembiljetten worden ingevoerd door de leden van het stembureau onder toezicht van ten minste één lid van de referendumcommissie. Na het invoeren van de stem wordt het papieren stembiljet vernietigd, zodat ook daarmee elk verband tussen stemmer en uitgebrachte stem is verbroken.

 

Het invoeren van de stemmen op papier geschiedt na sluiting van het referendum en vóór het opmaken van de uitslag. Daarbij wordt gecontroleerd of met de kiescode al gestemd is. Indien met één kiescode zowel een stem via internet als op papier is uitgebracht, is het papieren stembiljet ongeldig.

 

Wanneer een lid aangeeft de brief of email met de uitnodiging tot stemmen en de kiescode niet te hebben ontvangen, kan om nazending verzocht worden. Indien het lid inderdaad mag deelnemen zal nazending geschieden naar (naar keuze) het postadres of emailadres dat reeds bij GroenLinks bekend is. Als het per post verzonden moet worden, vraag er dan om uiterlijk woensdag 28 november 12:00 uur.

 

Geldigheid en uitslag

Er geldt geen opkomstdrempel voor de referenda kandidatenlijsten Eerste Kamer en Europees Parlement. De uitslag wordt bepaald volgens de regels die zijn gesteld in het Huishoudelijk Reglement van GroenLinks, artikel 14.

 

Hulp bij het stemmen

Extra uitleg en tips over de stemprocedure zijn te vinden op groenlinks.nl/referendum. 

 

Indien er zich problemen met het stemmen voordoen dan kan het lid zich wenden tot de helpdesk via referendum@groenlinks.nl of 030-2399977 (ma t/m za van 9 tot 17 uur).

 

Bekendmaking en vaststellen uitslag

Van de uitgebrachte stemmen (en de daaruit volgende uitslag) wordt een proces verbaal opgemaakt door de referendumcommissie. De inhoud van dit proces verbaal zal publiekelijk bekend gemaakt worden tijdens een openbare zitting van de referendumcommissie op dinsdag 4 december 2018 op het Landelijk Bureau van GroenLinks in Utrecht om 19.00 uur.

 

Tegen de uitslag, verwoord in dit proces verbaal, kan bezwaar worden gemaakt. Dit kan tot uiterlijk 60 minuten na sluiting van de openbare zitting. Het bezwaar moet met redenen zijn omkleed en wordt ingediend bij de referendumcommissie.

 

Tenminste 60 minuten na sluiting van de openbare zitting van de referendumcommissie zal de referendumcommissie opnieuw vergaderen. Ook van deze vergadering zal een proces verbaal worden opgemaakt. De inhoud van dit proces verbaal zal na afloop van de vergadering bekend gemaakt worden via de website van GroenLinks.

 

Indien blijkt dat er, in de 60 minuten na sluiting van de openbare zitting, geen bezwaren zijn ingediend zal de voorlopige uitslag tijdens de nieuwe vergadering definitief worden gemaakt.

Indien blijkt dat er, in de 60 minuten na sluiting van de openbare zitting, wel bezwaren zijn ingediend zal de referendumcommissie in de nieuwe vergadering de bezwaren beoordelen en indien ontvankelijk en gegrond, besluiten tot aard en tijdpad van het vervolgtraject.

 

Tot slot

Indien een lid van GroenLinks van mening is dat in strijd met het protocol wordt gehandeld, kan men zich richten tot de referendumcommissie (referendumcommissie@groenlinks.nl).