Het digitaal congres is een livestream waar het stemmen over amendementen bij het verkiezingsprogramma deel van uitmaakt. Stemmen gaat via een stemtool. Stemmen kan via een smartphone of op een computer.
Je hoeft je voor dit congres niet in te schrijven. Iedereen kan de livestream bekijken en alle stemgerechtigde leden kunnen stemmen. Op 20 januari ontvangen leden hun inlogcode voor de stemtool.
Je hebt stemrecht als je op de dag van het congres minimaal 3 maanden lid bent van GroenLinks en je contributie betaald is.
- Je hebt een internetverbinding en een smartphone of laptop nodig.
- In de congreskrant staat beschreven waar we over stemmen en hoe het stemmen in zijn werk gaat.
- Aanvullende informatie (bijvoorbeeld over de moties) publiceren we op in de dagkrant.
- Op d we ook een stemformulier. Op dit formulier kun je aankruisen wat je wilt stemmen, zodat je tijdens het congres een geheugensteuntje hebt. (N.B. Dit stemformulier is geen officieel document, alleen een handig hulpmiddel om thuis bij de hand te houden.)
- Op 20 januari ontvang je een mail met de inlogcode voor de stemtool. Die inlogcode is pas op de dag van het congres bruikbaar.
Het opgenomen congres kan op een later tijdstip worden teruggekeken, maar dan is deelname aan de stemmingen niet meer mogelijk.
Er is op geen enkel moment te herleiden wat er met welke inlogcode gestemd is. Er worden twee dingen opgeslagen als je een stem uitbrengt: de inlogcode waar je mee stemt (zodat er niet twee keer mee gestemd kan worden) en je uitgebrachte stem(men). Die twee worden apart van elkaar opgeslagen. GroenLinks heeft geen toegang tot deze gegevens.
Moties kunnen tot 13 januari 9:30 uur ingediend worden. De deadline voor actuele moties is op 23 januari om 11:29 uur. Gebruik voor het indienen van moties het format voor moties, dat vind je hier.
Bij dit congres zijn er geen spreekbonnen. Hoe het spreekrecht tijdens het congresprogramma wordt geborgd wordt toegelicht in de congresorde, die we op 5 december publiceren in de congreskrant.
Motie-indieners kunnen via een ingestuurd filmpje hun motie toelichten. Dat filmpje vertonen we tijdens het congres. Hoe dit precies werkt hoor je bij indiening van de motie. De procedure wordt ook gedeeld in de congreskrant.
In de congreskrant vind je alle amendementen en de preadviezen. De moties en de bijbehorende preadviezen vind je in de dagkrant, die één dag voor het congres ook op deze website gedeeld wordt. Het preadvies van het partijbestuur staat ook vermeld bij ieder amendement en iedere motie in de stemtool.
Leden die moeite hebben met de techniek kunnen aan hun lokale afdeling hulp vragen.
Zowel de livestream als de stemtool zijn ook goed via een mobiel netwerk (4G) te volgen en te gebruiken.
Vanwege de coronamaatregelen kan dat niet. Een zeer beperkt aantal indieners van amendementen zal worden gevraagd hun amendement ter plaatse te komen toelichten.
Ja, het is mogelijk alleen een gedeelte van het congres mee te stemmen.
Het is niet mogelijk om na het congres nog te stemmen.
De stemtool werkt goed samen met de meest gebruikte smartphonetools voor slechtzienden.
Voor slechthorenden bieden we zowel een schrijftolk als een gebarentolk aan tijdens het congres. In de congreskrant delen we via welke kanalen de ondertiteling van het congres te vinden is.
De procedure om vragen te stellen delen we in de congreskrant, waarin we ook de verantwoordingen publiceren.
De procedure om vragen te stellen delen we in de congreskrant, waarin we ook de voordrachten en motivaties van kandidaten publiceren.
Je kunt een mail sturen naar congrespresidium@groenlinks.nl.
Er is geen opkomstdrempel voor de stemmingen.
De uitslag van de stemmingen op het congres wordt vastgesteld door het congrespresidium, dat bestaat uit Jaap van der Heijden (voorzitter), Coos Hoebe, Jessica Kips, Gijs van der Kroef, Rik van der Laan, Prescillia van Noort, Nienke van Renssen, Willemijn Ruberg en Jaco van der Veen.
De uitslag van de stemmingen is direct bekend en wordt direct gedeeld met de kijkers van de livestream. De besluitenlijst van het congres publiceren we uiterlijk op 26 januari.
Stuur een mail met de kern van je bezwaar en de onderbouwing hiervoor naar congrespresidium@groenlinks.nl. Doe dit voor 23 januari om 18:30 uur.

Alle info op een overzichtelijke pagina
Alles weten over het congres?
Op deze pagina vind je alle informatie.