Sociale huurwoningen worden verkocht
Sociale woningbouw is na een wetswijziging alleen nog beschikbaar voor de allerlaagste inkomens. Woningbouwcorporaties mochten niet meer verhuren aan middeninkomens, zoals leraren, zorgverleners of agenten. Meer dan 100.000 sociale huurwoningen werden verkocht.
Ook voerde Blok een belasting in voor sociale huurwoningen. Corporaties gingen voortaan een verhuurdersbelasting betalen. Opbrengsten voor de staat: bijna 2 miljard euro per jaar. Een belasting die – opmerkelijk genoeg - huisjesmelkers en beleggers niet hoeven te betalen.
De schade voor de maatschappij is groot: de corporaties konden minder betaalbare huizen bouwen, en er was minder geld voor onderhoud en verduurzaming van huizen. Huren van sociale woningen werden jaar na jaar fors verhoogd, de wachtlijsten namen toe. Zo wordt duidelijk: de kabinetten-Rutte vinden betaalbaar en eerlijk wonen geen taak van de overheid. Terwijl het toch echt in de grondwet staat.
De boodschap van de VVD: als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, bijvoorbeeld omdat je teveel verdient, dan koop je toch gewoon een woning? Of anders ga je maar particulier huren op de vrije markt!
Beleggers betreden de markt
De afgelopen jaren zijn steeds meer woningen opgekocht door beleggers. Ook dat heeft te maken met Stef Blok.
In 2015 richtte hij de Engelstalige site “dutch housing.nl” op. Die site moest buitenlandse investeerders naar onze huizenmarkt te lokken. Blok maakt reizen naar HongKong en Tokio om onze grond aan te prijzen bij vastgoedbazen, en hij probeerde daar zelfs onze schaarse sociale huurwoningen te verkopen aan buitenlandse investeerders.
Die investeerders volgden het business model van de controversiële Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone. Dit investeringsfonds kocht de afgelopen jaren voor maar liefst 200 miljoen euro huizen op in Rotterdam en Amsterdam. Hun business model is super simpel: buy it, fix it, sell it. En dat dan met een dikke winst natuurlijk.