Leiden werkt met een twee jaar durende talentenleergang, waarin de deelnemers (voor een deel) zelf bepalen wat ze willen leren. Hieronder een korte opzet.

GroenLinks Leiden presenteert de Talentenpool als dé plek om uit te vinden hoe leden met hun idealen aan de slag kunnen. De pool staat open voor mensen die groene en linkse idealen hebben, die een ontwikkelvraag hebben en die de samenwerking opzoeken, maar vooral voor mensen die in beweging willen komen (niet per se bij GroenLinks). Binnen de Talentenpool onderzoeken de deelnemers samen hoe ze vorm kunnen geven aan hun drijfveren. Dat kan in politiek of bestuur, maar ook bijvoorbeeld bij een Leidse wijkorganisatie, zorginstelling of belangennetwerk.

De uitgangspunten van de Talentenpool

  • De Talentenpool wordt begeleid door 3 begeleiders met enige achtergrond in coaching en begeleiding.
  • De Talentenpool bestaat uit ongeveer 12 tot 20 deelnemers, er is geen minimum of maximum vastgesteld. In de praktijk blijkt dit fluctuerende aantal goed te werken.
  • Er is geen minimum of maximum leeftijd voor deelname aan de Talentenpool. De gemiddelde leeftijd in de afgelopen jaren lag rond de 28,5 jaar. De jongste deelnemer tot nu toe was 18, de oudste 43.
  • Er is geen vast in- of uitstroommoment voor deelnemers. Deelnemers kunnen op ieder moment instappen of uitstromen, wel na afstemming met de begeleiders.
  • De meeste deelnemers zitten gemiddeld 2 jaar in de Talentenpool. Wij vragen een minimale commitment van 1 jaar maar hanteren geen maximum termijn. Uitgangspunt is ‘grow or go’: als er geen beweging meer in je ontwikkeling zit of er is geen ontwikkelvraag meer, dan sturen we aan op afronding. Dit komt meestal in een individueel gesprek aan de orde.
  • Ieder die een ontwikkelvraag heeft, kan een verkennend gesprek aanvragen bij een of twee begeleiders. In het gesprek wordt gezamenlijk gekeken of de Talentenpool de juiste plek is voor de deelnemer en haar/zijn vraag. Na instemming kan de deelnemer meteen meedraaien.
  • Na toelating kunnen deelnemers hun ontwikkelvraag binnen de Talentenpool verder exploreren via de verschillende individuele en plenaire bijeenkomsten, workshops en ontwikkelmomenten die de Talentenpool aanbiedt.
  • De Talentenpool staat in principe open voor lokale GL- en Dwars-leden, maar op incidenteel verzoek kan een lid van een nabije afdeling zonder Talentenpool ook instromen.
  • Uitgangspunt is dat de deelnemers zelf de regie voeren over hun eigen ontwikkelvraag en ontwikkeling en dat zij de Talentenpool en de begeleiders daarvoor in kunnen zetten. Daarnaast zijn zij bereid om tijd te steken in de Talentenpool en helpen zij ook andere Talentenpool-deelnemers in hun ontwikkelvraag. In de bijeenkomsten wordt hier actief op gestuurd.
  • De begeleiders organiseren samen of in overleg met de Talentenpool-deelnemers gedurende het jaar meerdere bijeenkomsten, workshops, events, etc, geïnspireerd door wat de deelnemers willen leren, wat de begeleiders kunnen aanreiken en wat er met het budget en het eigen netwerk te regelen is. De bijeenkomsten en workshops variëren in inhoud en thematiek en richten zich o.a. op het politieke en bestuurlijke werk en processen (bijv. begrotingsbehandeling in de raad, raadswerk, verkiezingscampagnes e.d.), op het ontwikkelen van vaardigheden (bijv. presenteren, debatteren, voorzitten) of op persoonlijke ontwikkeling (bijv. je talenten (er)kennen, jezelf positioneren en profileren, doelen stellen en halen, persoonlijk leiderschap etc).
  • De deelnemers zijn niet tot een bijeenkomst of workshop verplicht (behalve de plenaire) en kunnen er, afhankelijk van hun onwikkelvraag, voor kiezen wel of niet een bijeenkomst bij te wonen, maar bijeenkomsten gaan pas door vanaf 6 deelnemers en wie zich aanmeldt verplicht zich te komen.
  • Plenaire bijeenkomsten: ongeveer 4x per jaar is er een plenaire bijeenkomst van een dagdeel waarop alle deelnemers verwacht worden en die focust op groenlinkse idealen waarmaken, doelen stellen en halen, persoonlijke ontwikkeling en elkaar leren kennen en helpen als groep. Deze bijeenkomsten zorgen voor groepsreflectie, het breder trekken van individuele ontwikkelvragen, gezamenlijk plannen en organiseren van events en commitment.
  • Individuele gesprekken: jaarlijks in mei/juni bieden de begeleiders de mogelijkheid tot een individueel ontwikkelgesprek van een uur. Daarin kijkt de deelnemer met de begeleider(s) waar zij/hij staat in haar/zijn leerproces, waar de deelnemer tegenaan loopt, wat er verder nodig is en/of wat de deelnemer aan wensen heeft voor binnen of buiten de Talentenpool en wat zij/hij daarin kan doen.
  • Borrels met inhoudelijk aspect: dit onderdeel is facultatief en op eigen kosten en wordt steeds door een of twee deelnemers zelf georganiseerd. Meestal is het een leuk informeel moment om elkaar weer te zien, te reflecteren op ieders ontwikkeldoel en elkaar beter te leren kennen. Versterkt commitment en sociale binding.