Uitleg over de stemprocedure

Waar gaat het referendum over?

Je brengt een voorkeur uit voor de volgorde van kandidaten op de lijst. Dat doe je door je meest favoriete kandidaten bovenaan te plaatsen, gevolgd door je tweede favoriet, enzovoort.

 

Bij het opgeven van je voorkeur zijn er twee mogelijkheden: je kunt de voordracht van de kandidatencommissie in zijn geheel overnemen. Of je kunt wijzigingen aanbrengen in de volgorde van de kandidaten. Zo kun je je eigen lijst samenstellen.

 

Heb je slechts voor een aantal leden een voorkeur, dan hoef je de lijst niet helemaal in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld twee, tien of vijftien kandidaten selecteren voor jouw voorkeurslijst.

 

Bij het doorgeven van je voorkeur hoef je geen rekening te houden met de beschikbaarheid van de kandidaten voor bepaalde plaatsen. De software houdt hier met de bepaling van de uitslag rekening mee.

 

Wie zijn de kandidaten?

Aanvullende informatie over een kandidaat vind je op groenlinks.nl. Ook kun je aanvullende informatie lezen door op de “i” achter de naam te klikken, wanneer je je voorkeur uitbrengt.

 

Wie mag zijn voorkeur uitbrengen?

Om deel te kunnen nemen moet je tenminste drie maanden lid zijn van GroenLinks en contributie hebben betaald. Dat betekent: lid op 23 augustus 2018 en contributie betaald hebben voor 10 november 2018.

 

Wat zijn kiescodes?

Leden ontvangen twee kiescodes. Deze codes zijn uniek en geven je stemrecht. Bewaar deze dus goed.

De code die start met 70 gebruik je om een stem uit te brengen op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

De code die start met 31 gebruik je om een stem uit te brengen op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement.

Je vult je kiescode in bij de start van het referendum.

 

Hoe werkt het stemmen?

Het doorgeven van je voorkeur gebeurt online via referendum.groenlinks.nl.

Je logt in met je kiescode.

 

In de referendumtool zie je drie groene blokken.

In het blok links bovenaan zie je de voordracht van de kandidatencommissie.

In het blok links onderaan zie je een blok met kandidaten die niet zijn voorgedragen door de kandidatencommissie.

In de rechterkolom komt je voorkeurslijst.

 

Kandidaten kun je in de voorkeurslijst plaatsen door middel van de pijltjestoetsen. Via de pijltjestoetsen kun je de kandidaten naar links of naar rechts en van boven naar beneden verplaatsen.  

 

Als je klaar bent met het samenstellen van je voorkeurslijst klik je op “controleer je keuze”. Controleer hier je keuze. Je kan nog terug om wijzigingen aan te brengen. Pas als je de gekozen volgorde bevestigt is je voorkeur doorgegeven.

 

Kan ik stemmen zonder computer/internet?

Het is ook mogelijk om je voorkeur via een papieren stembiljet door te geven. Vraag het papieren stembiljet uiterlijk maandag 26 november 12.00 aan via 030-2399977 (bereikbaar ma t/m za van 9.00 – 17.00 uur). Stuur het stembiljet terug voor de buslichting op donderdag 29 november.

 

Hoe wordt de uitslag bepaald?

De uitslag van de stemming wordt bepaald door de programmatuur, volgens de regels die zijn gesteld in ons Huishoudelijk Reglement, artikel 14. De referendumcommissie ziet toe op het goed verlopen van de stemming. De uitslag wordt dinsdagavond 4 december bekendgemaakt.

 

Terug naar het referendum