Tijd voor nieuw realisme

Als corona ons iets heeft geleerd dan is het wel hoe kwetsbaar we zijn, maar ook hoe veerkrachtig we zijn. Als mensen en als samenleving. Duizenden mensen worden nog steeds ziek en nog meer mensen verliezen hun baan en inkomen. En de kansenongelijkheid tussen kinderen is alleen maar groter geworden. Corona leerde ons ook waar we toe in staat zijn. Hoe we ons in korte tijd kunnen aanpassen. Dat radicale verandering niet alleen noodzakelijk maar ook mogelijk is.

Er is een groeiende onderstroom in de samenleving die strijdt voor die systeemverandering, die vecht tegen klimaatverandering, racisme en sociale ongelijkheid. De afgelopen jaren werd dat meer dan ooit zichtbaar via de klimaatstakers, Black Lives Matter en docenten en verpleegkundigen in actie.

GroenLinks voelt zich verbonden met deze bewegingen. Om verandering voor elkaar te krijgen, wil GroenLinks deel uitmaken van de volgende regering. Die regering moet zo links en progressief mogelijk zijn. Daarom zoeken wij al voor de verkiezingen de samenwerking op met andere linkse en progressieve partijen.

Ik ben trots op het programma dat voor je ligt. Het is helder groen, het is modern links en het is harder nodig dan ooit. Ik kan de reacties op dit programma vanuit de gevestigde orde al dromen. Van rechtse politiek, van grote bedrijven en van populisten. Zij zullen zeggen: ‘het klinkt mooi, maar het kan niet!’

Marktwerking uit de zorg halen. Het kan niet.
Woningen betaalbaar maken door huren te verlagen. Het kan niet.
Een einde maken aan institutioneel racisme. Het kan niet.
Iedere jongere van 18 jaar tienduizend euro startkapitaal geven. Dat kan al helemaal niet.
Grote vervuilers als KLM, Shell en de bio-industrie laten betalen voor vervuiling. Het kan niet.

Voor al deze vertegenwoordigers van de status quo hebben wij maar een antwoord! Het kan wel. Want weet je wat niet kan?

Verpleegkundigen die hun werk niet kunnen doen door alle bureaucratie.
Docenten die niet kunnen wonen in de stad waar ze lesgeven omdat ze de huur niet kunnen betalen.
Geen werk kunnen vinden vanwege je achternaam.
Kansen van jongeren die steeds meer worden bepaald door de portemonnee van hun ouders.
Opnieuw de aanpak van de klimaatcrisis uitstellen.

Dat is precies wat we met dit programma doen. We veranderen het perspectief. Niet verandering is onhaalbaar, maar het vasthouden aan de status quo is een doodlopende weg.

De nieuwe klimaatgeneratie weet dit als geen ander.

Deze generatie wordt niet gekenmerkt door een geboortejaar, maar vooral door mentaliteit. Wij hebben verbeeldingskracht en waarderen branie boven risicomijdende politiek. Wij geloven dat onze samenleving veerkracht nodig heeft, omdat het leven zelf nooit stilstaat maar continu in beweging is. Wij zien het onbekende niet als vreemd en eng, maar als een nieuwe wereld waar avontuur wacht. Wij zijn de klimaatgeneratie. Van de jongste klimaatstaker tot de grootouders voor het klimaat.

Juist deze onzekere tijd van corona vraagt om een duidelijke visie. Die geven we met dit programma. Het is tijd voor nieuw realisme. Een ander perspectief op Nederland en de wereld. Het is onze missie om voor de verkiezingen van 17 maart een (online)beweging te bouwen die zijn gelijke niet kent. Daarmee maken we GroenLinks groter dan ooit zodat we de plannen uit dit verkiezingsprogramma in een volgend kabinet kunnen realiseren.

Jesse Klaver

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.