Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Groene fractie in het Europees Parlement.
Meld je aan voor EuropeTalk
⚠️ Deze avond is al geweest. Terugkijken kan via ons YouTube-kanaal.
9 mei is de Dag van Europa. Op deze dag in 1950 hield de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een gloedvol betoog voor een sterk en verenigd Europa. Zo'n betoog is ook nu hard nodig. Daarom organiseren GroenLinks en de PvdA deze avond over de toekomst van Europa.
Schrijver en Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius geeft zijn visie op de rol van Europa in de huidige crisis met Rusland. Daarna gaan ook Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Kati Piri (PvdA) en Europarlementariërs Mohammed Chahim (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks) met jou in gesprek. Hoe ziet een sociaal en duurzaam Europa er in de toekomst uit?
? Maandag 9 mei
? 19.30 deuren open
? Tolhuistuin, Amsterdam
Jelle Brandt Corstius is journalist en correspondent, Ruslandkenner, publicist en programmamaker. Jelle woonde van 2005 tot 2010 in Moskou waar hij als correspondent voor diverse media werkte. Naar aanleiding van zijn reizen en reportages in alle hoeken van de voormalige Sovjet-Unie schreef hij de verschillende boeken, waarvan sommige de basis vormden voor de televisieseries voor de VPRO: Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk. In de zomers van 2010 en 2011 presenteerde hij het interview-programma Zomergasten. Sinds de Russische inval in Oekraïne maakt Jelle een dagelijkse podcast over de oorlog en gevolgen voor Oekraïne, Rusland en Europa.
Corinne Ellemeet is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Na haar studie geschiedenis en pre-master bedrijfskunde heeft Corinne gewerkt bij het ministerie van VWS, de gemeente Amsterdam, culturele instelling de Westergasfabriek en bij de Natuur en Milieufederaties. Sinds 2017 is Corinne Kamerlid, op dit moment is zij vicefractievoorzitter en woordvoerder Zorg en Veiligheid en werkt vanuit de fractie aan 'Project Europa'. Volgens Ellemeet staat Europa door de oorlog in Oekraïne op een kruispunt in de geschiedenis. Dit is het moment om te reflecteren op de stand van zaken. Zijn we ons voldoende bewust geweest van de noodzaak van een sterk Europa? Hebben we voldoende geluisterd naar waarschuwingen uit andere Europese landen over de dreiging uit Rusland? En wat voor Europa hebben wíllen we zijn in de toekomst?
Kati Piri is Tweede Kamerlid voor de PvdA. Kati is van Hongaarse afkomst. Na stages bij de PvdA-Kamerfractie en de Europese sociaaldemocratische fractie ging ze aan de slag bij de PvdA-delegatie in het Europees Parlement. Ze was werkzaam als politiek adviseur op de terreinen buitenlands beleid, defensie en mensenrechten. In 2011 werd zij programmamanager Zuid-Kaukasus en Moldavië bij het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie. Kati maakte in maart 2021 de overstap van Brussel naar Den Haag. In het Europees Parlement zette zij zich zeven jaar in voor de bescherming van Europa als waardengemeenschap. Het opkomen voor mensen die geen stem hebben en het gevecht tegen autocraten staat centraal in haar politiek.
Bas Eickhout is Europarlementariër voor GroenLinks. Na een carrière als klimaatwetenschapper besloot besloot Bas in 2009 om de politiek in te gaan, omdat hij zag dat er te weinig gebeurde met alle kennis om klimaatverandering aan te pakken. Bij de Europese verkiezingen van 2019 was hij lijsttrekker voor GroenLinks en de leider van de Europese Groenen. Bas is delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Daarnaast is Bas vice-fractievoorzitter en penningmeester van het 'bureau' van de Groene fractie.
Mohammed Chahim is Europarlementariër voor de PvdA. Mohammed werd in 2006 gemeenteraadslid in Helmond en was 12 jaar actief in de lokale politiek. Als kind raakte hij, tijdens de jaarlijkse autoreis naar Marokko, verliefd op Europa. De verschillende talen, diverse mensen en prachtige landschappen. Zijn opvatting is: Europa brengt veel goeds, maar er is ook veel voor verbetering vatbaar. Tijdens zijn universitaire studie econometrie deed hij onderzoek naar de uitbreiding van de Europese Unie. Na zijn promotie was Mohammed betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprogramma’s. Hierna was hij tot juli 2019 werkzaam als onderzoeker bij TNO in Delft met als onderzoeksvelden duurzaamheid, circulaire economie en regionale economie. Sinds 2019 is hij Europarlementariër met focus op duurzaamheid, milieu en volksgezondheid, industrie.
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Groene fractie in het Europees Parlement.