Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam en Maastricht. Beleggers houden daar (en in de rest van Nederland) de woningmarkt in hun greep: bijna 20 procent van de koopwoningen werd in 2020 gekocht door een belegger. Daardoor stijgen de prijzen, maken pandjesbazen enorme winsten en is het voor normale mensen vaak onmogelijk een geschikte woning te vinden. In Amsterdam en Maastricht en ook in andere plaatsen waar GroenLinks meebestuurt, wordt daarom een zelfbewoningsplicht ingevoerd. Dit betekent dat een huis niet gekocht kan worden als beleggingspand, maar dat de koper hier ook daadwerkelijk moet gaan wonen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.
In Sittard werd een amendement ingediend en aangenomen dat er voor zorgt dat er 2 miljoen euro extra beschikbaar komt om betaalbare huurwoningen te bouwen, met een huur van maximaal 720 euro, het gaat hier om woningen die ruim genoeg zijn voor gezinnen om in te wonen. GroenLinks vindt dat we de huur in de vrije sector moeten begrenzen middels het puntenstelsel dat al voor sociale huurwoningen (tot 752,33 euro) geldt. Zo worden huurprijzen van veel woningen honderden euro’s per maand lager.
Zo pakt GroenLinks de wooncrisis aan:
✅We voeren een zelfwoonplicht in voor alle koopwoningen.
✅We breiden de sociale huur uit.
✅Maken harde afspraken voor betaalbare nieuwbouw.
✅Zorgen voor woningen en goede opvang voor iedereen zonder thuis.
✅Zetten in op het bouwen van woningen in plaats van meer industrie en vliegvelden.
"We willen goede afspraken om geen winst meer te maken op huizen," sloot Kleinrensink af. "Wonen is namelijk een recht en geen verdienmodel."