OV dat wél werkt. Hoe doen we dat?

Heel simpel: door er serieus in de investeren. Onze belangrijkste doelen:

  1. We breiden de capaciteit uit. Dus meer ritten, meer lijnen en meer stations.
  2. Bereikbaarheid is het sleutelwoord. In het buitengebied en ook in de stad. En waar mogelijk ook 's nachts.
  3. We bieden een beter salaris en zorgen zo voor meer personeel om de dienstverlening op orde te krijgen.
  4. We investeren in een bloeiend Europees treinnetwerk. Voor vakanties en zakenreizen tot 700 km is dit de makkelijkste én schoonste optie.
  5. Investeren kost geld. GroenLinks wil de belastingvrijstelling voor kerosine afschaffen, net als andere fossiele subsidies. Dat geld steken we in de groene economie.
  6. Openbaar betekent: echt voor iedereen. Dus verbeteren we specifiek de toegankelijkheid voor ouderen en mensen met een beperking.
  7. Voorwaarde voor goed openbaar vervoer: het moet betaalbaar zijn, ook voor mensen een laag inkomen. Reizen is geen luxe, het hoort bij het leven.

Meer weten? Lees verder over de standpunten van GroenLinks voor het openbaar vervoer.

Tijd voor verandering

Het openbaar vervoer heeft de afgelopen jaren flinke klappen gehad. Door bezuinigingen en privatiseringen had de sector nauwelijks een buffer. Vervolgens richtten de coronacrisis en de gestegen energiekosten veel schade aan. Chronische personeelstekorten maken het nu onmogelijk om goede service te leveren. GroenLinks pleit al jaren voor een andere koers. Het afgelopen jaar hebben we ons ingezet voor compensatie en een financieel vangnet voor de sector – al is dat niet zo uitgebreid als we wilden. Het openbaar vervoer is dringend aan echte verbetering toe.

Openbaar vervoer = groen vervoer

Met onze plannen voor het OV slaan we twee vliegen in één klap. We maken reizen niet alleen toegankelijker en prettiger, maar we halen ook sneller de klimaat- en milieudoelen. De bus, tram of trein zijn een stuk duurzamer dan de auto. Je reist met veel meer mensen tegelijk, dus stoot je per persoon veel minder uit. En als je tot 700 km met de internationale trein reist, dan is je uitstoot 7 tot 11 keer lager dan wanneer je dezelfde afstand met het vliegtuig aflegt. Wij willen dat de vervuiler betaalt, dus zijn we voor rekeningrijden en een eerlijke belasting op kerosine. Schone vervoersmiddelen maken we juist aantrekkelijker.

Jesse Klaver

Aanmelden voor updates

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor mails van GroenLinks en Jesse Klaver! Dan houden wij je op de hoogte van onze plannen en het laatste politieke nieuws.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.