Wij willen:

  • Heel Nederland beter bereikbaar maken met het openbaar vervoer;
  • Extra investeren in trein-en spoorcapaciteit en goede stations;
  • Investeren in Internationale treinverbindingen.

Reizen hoort bij het leven. Iedereen wil snel en gemakkelijk naar werk, vrienden of familie kunnen. Om dit niet ten koste te laten gaan van natuur en schone lucht, geven we ruim baan aan de fiets en schone vervoersmiddelen, en investeren we in openbaar vervoer. Het stimuleren van vervuilend vervoer, zoals de belastingvrijstelling voor kerosine, pakken we aan.

Goede bereikbaarheid voor iedereen

Reizen binnen Nederland moet betrouwbaar, snel en betaalbaar zijn. Als je in de stad woont, moeten de trein, tram en elektrische bus vaak en op tijd rijden, liefst ook ‘s nachts. Als je afgelegen woont, is het openbaar vervoer op maat of kun je de auto bij een station parkeren. Slimme combinaties van fiets, trein en auto horen bij het prettige leven. Het openbaar vervoer, de publieke ruimte, bedrijfsruimten en overheidsgebouwen moeten dan ook breed toegankelijk zijn voor ouderen en mensen met een beperking.

Onze ambitie voor openbaar vervoer

Onze ambitie is om heel Nederland beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. GroenLinks wil extra investeren in trein-en spoorcapaciteit en goede stations. Om onze doelstellingen te bereiken moet de capaciteit op het spoor omhoog. Er wordt geïnvesteerd in betere veiligheidssystemen, zodat treinen korter achter elkaar kunnen rijden en nieuwe woonwijken moeten meteen een goede aansluiting krijgen op het openbaar vervoer.

We streven daarbij onder andere naar een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Groningen en de Randstad (de Lelylijn) die op termijn kan worden doorgetrokken naar Hamburg. Ook kijken we naar een snelle trein tussen Eindhoven en het Duitse ICE-netwerk (waaronder Düsseldorf en Aken) en uitbreiding van het openbaar vervoer rond de steden.

nachttrein-nspoorwegen.jpg

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.