Wij willen:

  • Investeren in de duurzame economie;
  • Groene industriepolitiek;
  • Duurzame banen.

We breken de fossiele economie af

De overheid houdt vast aan de oude economie. Deze draait om economische groei en bouwt op gas, kolen en olie. We produceren relatief de minste duurzame energie van Europa. De industrie betaalt geen eerlijke prijs voor haar vervuiling. En de koers wordt gedicteerd door de lobbyisten van grote bedrijven. We moeten nu in actie komen, maar we investeren te weinig in nieuwe innovaties. We subsidiëren nog steeds gas, kolen en olie. En vooral de grote bedrijven weten de subsidiepotjes te vinden. Terwijl landen om ons heen laten zien dat het kan, lopen wij achter de feiten aan. Dit moet en kan anders.

Investeren in de duurzame economie

Een groene economie kan niet zonder een groene financiële sector. Organisaties met veel geld zoals banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders investeren nog altijd miljarden in de fossiele industrie. In 2018 ging nog 80% van de investeringen van banken in energie naar fossiel. Maar die investeringen brengen naast een klimaatrisico ook een financieel risico met zich mee: de waarde ervan loopt snel af in een wereld die verduurzaamt. Daarom moeten deze instellingen inzichtelijk gaan maken welke risico’s ze lopen door al die investeringen, ze moeten het opnemen op hun balans en aangeven hoe ze deze gaan verkleinen. We vergroenen de bankenbelasting en verhogen de buffereisen voor banken met veel (fossiele) risico’s. Zo worden fossiele investeringen ontmoedigd, en wordt ons spaargeld ingezet voor de economie van morgen

Groene industriepolitiek

Als bedrijven dingen produceren die we op de lange termijn nodig hebben en oprecht willen verduurzamen, dan verwelkomt GroenLinks die bedrijven van harte. GroenLinks kiest voor een groene industriepolitiek. We ondersteunen de industrie, bedrijven en startups die echt iets bijdragen aan een duurzame wereld. We investeren fors in waterstofnetten en andere energie-infrastructuur. We plaatsen windmolens en zonnepanelen zodat er genoeg duurzame elektriciteit wordt opgewekt zodat bedrijven kunnen overschakelen van kolen en gas naar groene stroom. We zorgen ervoor dat iedereen een goede opleiding kan volgen en kan omscholen naar beroepen die duurzame bedrijven hard nodig hebben. En we zorgen voor voorspelbaar beleid zodat bedrijven de juiste investeringen doen.

Nieuwe werkgelegenheid

Investeren in een duurzame toekomst levert veel banen op. Of het nou gaat om monteurs die zonnepanelen installeren of bouwvakkers die gebouwen isoleren. Ook het bouwen van onze nieuwe infrastructuur levert werkgelegenheid op: nieuwe spoorlijnen en elektriciteitsnetten moeten gemaakt en onderhouden worden. Investeren in een groene en duurzame economie is investeren in banen. De transitie levert veel banen op, maar er is nu juist ook een groot tekort aan mensen die dit werk kunnen doen. Daarom wil GroenLinks €3,5 miljard investeren in omscholingsprogramma’s zodat iedereen die een baan wil in een van deze sectoren daar de kans toe krijgt.
 

Jesse tijdens klimaatprotest

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.