Wij willen:

  • Aardgaswinning overal in Nederland stopzetten;
  • Meer investeren in energiebesparing en schone energie;
  • Beginnen met het aardgasvrij maken van wijken.

Aardgas is een fossiele brandstof. Hoewel het minder vervuilend is dan bijvoorbeeld steenkool, draagt aardgas ook bij aan het broeikaseffect. GroenLinks vindt dat Nederland en Europa veel meer moet investeren in energiebesparing en schone energie. Dat is beter voor het milieu, het klimaat en de veiligheid van aardgasgebieden als Groningen en de Waddenzee.

Snelle exitstrategie

Nederland heeft een snelle en eerlijke exitstrategie nodig voor aardgas, olie en steenkolen. Daarmee worden we minder afhankelijk van landen als Rusland en Saoedi-Arabië en voorkomen we aardbevingen in Groningen. We willen de kolencentrales sluiten in de volgende kabinetsperiode en stoppen met de winning, handel, opslag, overslag en subsidiering van fossiele brandstoffen. Grootgebruikers krijgen geen korting meer op hun energierekening en nieuwe vergunningen voor (proef)boringen naar gas en olie op land zijn uitgesloten.

Ook willen we voldoende geld vrijmaken voor het repareren en versterken van woningen in het aardgasgebied in Groningen en investeren in het ontwikkelen van de regio.

Overstappen op alternatieven voor gas

GroenLinks wil dat gemeenten samen met bewoners en bedrijven gaat werken aan het aardgasvrij maken van wijken. Hiervoor krijgen ze meer financiële en juridische mogelijkheden. We zetten in op elektriciteit, aardwarmte (geothermie) en warmte uit water (aquathermie) als duurzame bronnen voor de verwarming van gebouwen en industrie. Daarbij kan restwarmte uit de industrie worden gebruikt om huizen te verwarmen. Waar nodig regelen we financiële compensatie voor mensen die met hun wijk overstappen op alternatieven voor gas.

aardgas-1024x682.jpg

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.