Wij willen:

  • Geen bomen kappen in Amelisweerd;
  • Investeren in een nationaal netwerk van verbonden natuurgebieden;
  • Buffergebieden om beschermde natuurgebieden.

Te weinig natuur

Natuur maakt mensen gelukkig, is belangrijk voor de biodiversiteit en voor de gezondheid van mens en dier. Maar nergens in Europa is er zo weinig natuur over als in Nederland. De drukte in de natuurgebieden tijdens de coronacrisis heeft het laten zien: Nederland heeft meer natuur nodig. Toch doet het kabinet nog niet genoeg aan het beschermen van de natuur. GroenLinks vindt dat zorgelijk. We vechten voor het herstel en behoud van ons natuurlijk erfgoed.

Tijd voor actie

De verscheidenheid van plant- en diersoorten is in de afgelopen 100 jaar met 80% gedaald. Intussen worden er plannen gemaakt zoals het kappen van Amelisweerd om de snelweg nóg verder uit te breiden.

We strijden voor meer natuur

GroenLinks wil investeren in een nationaal netwerk van onderling verbonden natuurgebieden. Natuurnetwerk Nederland moet wat ons betreft dan ook zo snel mogelijk worden gerealiseerd. Dit is een netwerk van waardevolle natuurgebieden in heel Nederland. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden, zijn planten en dieren beter bestand tegen negatieve milieueffecten. Op die manier kunnen we de biodiversiteit versterken en behouden.

Voor het behoud van de biodiversiteit in beschermde natuurgebieden is het van belang dat er bufferzones gecreëerd worden om deze gebieden heen. Beschermde natuurgebieden (Natura 2000 gebieden) zijn gebieden die wettelijk beschermd zijn tegen bijvoorbeeld een te hoge hoeveelheid stikstof in de lucht. Lees hier meer over onze opvattingen op gebied van stikstof.

Foto van Laura Bromet, een witte vrouw. Ze draagt een wit shirt met bloemetjes in verschillende kleuren en draagt een zwarte broek, heeft donkerblond haar en lacht.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.