De biodiversiteit in Europa gaat al jaren in rap tempo achteruit. Biodiversiteit gaat om de kwaliteit van het ecosysteem waarin alle verschillende dieren, planten en micro-organismen leven. Het is daarom schrijnend dat het Europese doel om in 2010 het verlies van biodiversiteit te stoppen niet gehaald zal worden. En dat terwijl dit jaar tot het Jaar van Biodiversiteit is uitgeroepen.

De Europese Commissie presenteerde deze week verschillende opties om het Europese beleid op het gebied van biodiversiteit aan te scherpen. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld in deze strategie van de Commissie.

“Het document bevat geen enkele visie, maar geeft vier mogelijke ambitieniveaus voor het jaar 2020. Een van de opties is zelfs nog zwakker dan het huidige, niet bereikte, doel voor 2010. De Commissie zou moeten zeggen: wij hebben het 2010-doel niet gehaald en moeten daarom nu extra grote stappen nemen. Met het voorstellen van muizenstapjes komen we er niet."

Daarnaast moet niet alleen worden gekeken naar Europa: "De belangrijkste ecosystemen bevinden zich buiten de EU. Onze consumptie heeft een belangrijke impact op de biodiversiteit daar. Om het verlies aan biodiversiteit te stoppen moet Europa niet alleen haar eigen beleid op orde krijgen, maar ook de kosten van natuurverlies buiten Europa meenemen in de prijzen van Europese consumptie. Alleen zo kunnen we ook gebieden als bijvoorbeeld het Amazone-regenwoud beschermen”, aldus Eickhout.

Terwijl Europa vooruit kijkt, heeft de Nederlandse regering haar leidersrol definitief ingeleverd. Vorige week bleek uit een gelekte brief dat premier Balkenende de Europese Commissie gevraagd heeft om het belangrijkste Europese natuurbeschermingsinstrument, het netwerk van natuurgebieden Natura 2000, af te zwakken. Europarlementariër Bas Eickhout is verbijsterd: "In een jaar waarin we wereldwijd biodiversiteit tot speerpunt benoemen komt Balkenende met het ouderwetse standpunt dat natuurbescherming ons geld kost. Alsof de wetenschap jaren stil heeft gestaan." Terecht stelt Commissievoorzitter José Manuel Barroso in zijn reactie dat het beheren van natuurgebieden juist een goede economische investering op zichzelf is.