Het Europees Parlement begint een tijdelijke commissie om de financiële en economische crisis te bestrijden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout krijgt een plek in deze commissie om namens de Groenen te werken aan meer groene banen in Europa. Vandaag werd hij officieel geïnstalleerd.

Eickhout is al lid van de Milieucommissie en Landbouwcommissie in het Europees Parlement. "Juist door het combineren van deze dossiers met economie en financiën wil ik de komende jaren gaan werken aan de verkiezingsbelofte van GroenLinks. Een green deal. Door te investeren in de groene sector kun je én de economische crisis én de klimaatcrisis gelijktijdig oplossen", zegt Eickhout.

De tijdelijke commissie van het Europarlement zal zich in 2010 richten op de financiële markten, de arbeidsmarkt en mogelijkheden voor de overheid om in te grijpen. Ook zal de commissie de economische situatie in de VS en China onderzoeken.

Volgens Eickhout steken zittende regeringen van de EU bijna alleen maar geld in asfalt en autofabrieken. "EU-lidstaten subsidiëren oude technieken en daarmee de economie van gisteren, in plaats van die van morgen. Wereldwijd stoppen we nog steeds 300 miljard euro in fossiele brandstoffen. Slechts 10% van de investeringen in de Europese economie wordt besteed aan duurzame investeringen. De mogelijkheden van de Europese investeringsbank worden nog totaal niet benut om de duurzame omslag te maken. Dat moet echt anders."