In Griekenland woedt een financiële crisis die met de dag onbetaalbaarder wordt en die daarom dringend om een oplossing vraagt. Het getreuzel heeft lang genoeg geduurd. Naast de acute problematiek van Griekenland denkt het Europees Parlement na over de economische toekomst. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout zit namens de Groenen in de tijdelijke commissie Crisis en schrijft mee aan het rapport dat aan het Parlement voorgelegd gaat worden om een volgende economische crisis te voorkomen. Vandaag werden de voorstellen van Eickhout besproken.

Eickhout: "Ik laat in mijn voorstellen zien dat de crisis niet alleen een enorm moeilijke tijd is, maar ook dwingt om de weg in te slaan naar een duurzame economie."

In het rapport worden concrete voorstellen gedaan om de Europese economie te versterken en te vergroenen. Aan de ene kant houdt dat in: een stabiel investeringsklimaat creëren zodat bedrijven en consumenten kiezen voor energiebesparing, recycling en duurzame energie. Aan de andere kant dienen vervuilende en schadelijke activiteiten ontmoedigd te worden. Bijvoorbeeld door de subsidies op milieuvervuilende activiteiten af te bouwen en de belasting op fossiele brandstoffen te verhogen.

Eickhout: "Neem de staalsector. Deze heeft op de huidige manier geen toekomst: het is volledig afhankelijk van eindige hulpbronnen zoals olie en ijzer, die we vanuit buiten Europa importeren. Met duurzame energie en recycling kunnen we deze sector ombouwen tot één van de meest innovatieve."

Concrete voorstellen:

  • Het veilen van CO2 rechten in plaats van ze gratis weg te geven.
  • Een CO2 belasting op fossiele brandstoffen die voor transport en de gebouwde omgeving gebruikt worden.
  • Biodiversiteit een prijs geven zodat conservatie van natuurgebieden wordt gestimuleerd.
  • Een bindend energiebesparingdoel van 20% in 2020 invoeren.
  • Doelen voor recycling opstellen.
  • Prioriteit geven aan klimaatverandering binnen het EU budget.
  • Sociale en milieu voorwaarden opleggen bij het verstrekken van gelden uit het Europese structureel fonds.

De paper van Bas Eickhout is hier te vinden.