GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat het tijd wordt dat de Europese Unie leiderschap toont op het gebied van biodiversiteit. Biodiversiteit is belangrijk, het is de verscheidenheid en de samenwerking van verschillende dieren- en plantensoorten in de natuur. Dinsdag nam het Europees Parlement een rapport aan dat oproept om ervoor te zorgen dat het verlies aan biodiversiteit in 2020 tot stilstand komt. Eickhout is teleurgesteld dat de Europese milieuministers pas vier dagen voordat deze conferentie begint de Europese positie zullen vaststellen.

Internationaal jaar

Het huidige jaar is uitgeroepen tot internationaal jaar van de biodiversiteit. De afgelopen veertig jaar is de biodiversiteit in de wereld met een derde afgenomen en wordt bijna de helft van alle zoogdieren en vogels met uitsterven bedreigd. Eickhout zal namens GroenLinks in oktober naar Nagoya afreizen om deel te nemen aan de VN-conferentie over biodiversiteit.

Eickhout vreest dat Europa dezelfde fout maakt als bij de internationale CITES-vergadering over bedreigde diersoorten eerder dit jaar, door geen leiderschap te tonen: "De Europese regeringsleiders voelen de urgentie nog niet. Ondertussen neemt het verlies van biodiversiteit in een alarmerend tempo toe.” Eickhout wil dat er vanaf nu een biodiversiteitscheck wordt uitgevoerd op Europese subsidies en beleidsprogramma's, zodat er geld gaat vloeien naar maatregelen die positief uitpakken voor het milieu. “Vandaag is de algemene vergadering van de VN bijeen om over biodiversiteit te praten. Ik roep op dat zij ons doel voor 2020 omarmen en duidelijk maken dat het menens is”, aldus Eickhout

Europees getreuzel

Bij de CITES-conferentie over bedreigde diersoorten zag Eickhout de gevolgen van het getreuzel van de Europese Unie: “Japan had ruimschoots de tijd om de wereld af te reizen om steun te ronselen van andere landen, terwijl wij nog met intern gesteggel bezig waren. Als gevolg bleef een handelsstop op de kritiek bedreigde blauwvintonijn uit. Nu is de Europese positie vier dagen in plaats van één dag voor start van de conferentie bekend. Nog steeds te laat om allianties te kunnen sluiten met gelijkgestemde landen."

In het Europees Parlement zal Eickhout zich de komende tijd in de commissies over landbouw en de Europese begroting inzetten op biodiversiteit hoger op de prioriteitenlijstjes te kijgen. Zo moet de bescherming van dier- en plantensoorten beter geïntegreerd worden in het landbouwbeleid. Daarnaast moeten er meer Europees geld beschikbaar komen voor natuurbescherming.