Bootvluchtelingen: Migratiespecialist en senator Tineke Strik geeft tips aan EU-president Donald Tusk

EU-president Donald Tusk wil antwoord op vier prangende vragen rond de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. In Trouw van vandaag geeft universitair docent Migratierecht en senator voor GroenLinks Tineke Strik alvast tips.

Tineke Strik wijst op operatie Mare Nostrum, waarbij mensensmokkelaars hard werden aangepakt. Ieder schip dat gered was, werd grondig onderzocht en zo werden in die periode 50 mensensmokkelaars opgepakt.

De reddingsoperatie Mare Nostrum is gestopt, omdat Italië deze niet meer kon betalen. Financiering van deze operatie door Europa is volgens Strik de snelste oplossing en effectiever dan van ieder land een aandeel te vragen. De operatie kost € 10 miljoen per maand.

Strik ontraadt om dictators te helpen bij de opvang van vluchtelingen, omdat dat hen alleen maar sterker maakt. Zij vindt dat Europa naar de dieperliggende oorzaken moet kijken en langer betrokken moet blijven bij de aanpak daarvan. Niet simpelweg bombarderen en weer weggaan, zoals in Libië is gebeurd.

Tot slot vindt Strik van belang dat Europa de landen in de regio ondersteunt. Deze landen vangen nu 95% van de vluchtelingen op. Om hen bereid en de situatie daar stabiel te houden, moeten Europese landen de meest kwetsbare vluchtelingen opvangen.

Vandaag is Tineke Strik tussen 16u00 en 16u30 over dit onderwerp te horen op Radio 1.