Voor het aanpakken voor de grote problemen van onze tijd hebben we Europa hard nodig. Met die boodschap ging ik twee jaar geleden als lijsttrekker de Europese verkiezingen in. Ondanks de knauw die alle pro-Europeanen afgelopen vrijdag na het Brexit-referendum kregen, staat die stelling voor mij nog steeds als een huis. Het aanpakken van klimaatverandering, belastingontwijking en economische malaise schreeuwen om een gezamenlijke Europese aanpak.

De uitslag van het Britse referendum toont voor mij dat de kloof in het land enorm is. Niet alleen tussen de leave- en remainstemmers, maar ook tussen Schotten en Engelsen en vooral tussen jongeren en ouderen. In heel Europa lopen dezelfde scheidslijnen: Het is nu aan de politiek om die kloof te overbruggen.

Globalisering

Leave-stemmers voelen zich het slachtoffer van globalisering. En Europa is dan de makkelijke zondebok om de schuld te geven. Zoals Jesse gisteren in het debat in de Tweede Kamer zei, is Europa teveel markt en munt, waarvan de voordelen oneerlijk verdeeld zijn: “Als we echt willen dat globalisering voor iedereen gaat werken, dan moeten we breken met zo'n economistisch Europa en werken aan een sociaal Europa. Een Europa dat voor de toekomst kiest.”

Juist daar heeft David Cameron, als aanvoerder van de Remain-campagne steken laten vallen. De voordelen van globalisering worden niet gelijk verdeeld. Veel mensen herkennen de economische argumenten van de voordelen van Europa niet. Juist daarom is de analyse van Mark Rutte zo pijnlijk: minder regels en meer vrijhandel is precies de weg op die Cameron zo onfortuinlijk insloeg. Zo dichten we de kloof nooit.

“Het land is moe van luisteren naar experts”, zei Leave-campaigner Michael Gove. We hebben in de campagne gezien dat feiten er weinig toe doen. Leugens over de afdracht aan de EU, over de mogelijke toetreding van alle landen rond de Middellandse Zee, over vluchtelingen vormden een onoverkomelijke hindernis voor de Remain-campagne.

Daar moeten we lessen uit trekken. Hoe raken we de harten van onze bevolking voor Europese samenwerking? We moeten de populisten constant tegenspreken. Ophouden met aanschurken tegen Wilders, maar duidelijk afstand nemen van hun Kleinstaaterei. Europa zorgt al meer dan zestig jaar voor vrede en veiligheid. In deze geglobaliseerde wereld is samenwerking de enige manier 'to take back control'. Samenwerking om ervoor te zorgen dat multinationals ons niet uit elkaar spelen om zo geen belasting te betalen of om geen actie te ondernemen om klimaatverandering aan te pakken.

En nu verder...

Europese leiders komen deze dagen bij elkaar om de situatie te bespreken. Ook het Europees Parlement speelt een rol in het proces dat volgt op de referendumuitslag. De uitkomst van een nieuw samenwerkingsvorm tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk kan pas ingaan na goedkeuring van het Europees Parlement.

GroenLinks stemde in met een resolutie waarin het Europees Parlement het Verenigd Koninkrijk oproept om zo niet onmiddellijk, maar wel zo snel mogelijk te beginnen met de onderhandelingen over uittreding. Ik vind het belangrijk dat er snel meer duidelijkheid komt over de relatie tussen het Groot-Brittannië en de EU en dat een Brexit niet tot langdurige politieke verlamming leidt. Daarvoor heeft de EU te veel problemen om op te lossen.

Het besluit van de Britse bevolking mag niet leiden tot een verzwakking van de rest van de Unie. Maar we moeten ook alles op alles zetten om een goede relatie met het Verenigd Koninkrijk te behouden. Het zou een verraad zijn aan de waarden waarvoor de Europese Unie staat om Groot-Brittannië te “straffen” voor hun trieste beslissing om eruit te stappen.

Om met de woorden van Alyn Smith, leider van de Schotse SNP in het Europarlement of te sluiten: “It's time to keep our heads cool and our hearts warm.”