Problemen in jeugdzorg onhoudbaar

Het is al jaren code zwart in de jeugdzorg. Gemeentes hebben miljoenentekorten, hulpverleners verlaten overwerkt de jeugdzorg, specialistische instellingen vallen om en het meest schrijnend: de wachtlijsten zijn enorm waardoor jongeren die dringend hulp nodig hebben deze niet krijgen.

Vóór de coronacrisis was dat al zo. Maar sinds de coronacrisis hebben steeds meer jongeren te maken met psychische problemen. Hierdoor neemt de druk op de jeugdzorg toe. Veel jongeren hebben het moeilijk in deze coronatijd doordat ze in een sociaal isolement raken, maar ook omdat de hulp die veel jongeren nodig hebben, niet geboden kan worden door de enorme wachtlijsten.

Marktwerking sloopt de zorg

Daarnaast is er nog de marktwerking in de zorg, die meer kapot maakt dan dat het de zorg ten goede komt. Door de marktwerking in de jeugdzorg worden in de lichte jeugdzorg enorme winsten gemaakt, terwijl instellingen die zwaardere jeugdzorg aanbieden omvallen. Daardoor krijgen juist de meest kwetsbare kinderen geen hulp.

Het regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord, heeft het kabinet aangegeven dat zij van plan is om 500 miljoen te bezuinigen op jeugdzorg. Gezien de situatie in de jeugdzorg is dit niet alleen onmogelijk uit te leggen, het is onaanvaardbaar. Daarom diende GroenLinks een motie in de Tweede Kamer in, die het kabinet vroeg om de aangekondigde bezuinigingen in de jeugdzorg te schrappen. Deze motie is door de coalitiepartijen D66, VVD, CU en CDA verworpen.

De extra bezuinigingen in de jeugdzorg zijn een symptoom van een groter probleem. Dit kabinet legt haar prioriteiten verkeerd. De problemen in de zorg moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. En dat kan ook. Aan de ene kant worden de allerrijksten niet zwaarder belast, tegelijkertijd wordt wel fors bezuinigd op de jeugdzorg. Dit kabinet komt dus wél op voor de rijken in Nederland, maar niet voor de kwetsbaren.