In het debat om de regeringsverklaring deed Geert Wilders (PVV) tal van persoonlijke aanvallen en racistische opmerkingen over collega-Kamerleden, andere mensen in Nederland en de journalistiek. Deze aanvallen gaan de grenzen van de rechtsstaat over. Daarom riepen wij de Kamervoorzitter op om Wilders te vragen zijn racistische en discriminerende woorden terug te nemen. Wat ons betreft een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het debat.

Jesse Klaver in het debat tegen Geert Wilders:

“Als het ons allemaal menens is dat wij zeggen dat onze democratische rechtsstaat hier onder druk staat. Dan begint dat bij dat we grenzen durven te trekken. En als u op deze manier spreekt over collega-parlementariërs, als u op deze manier spreekt over de samenleving... dan gaat u een grens over.

Omdat u dan niet meer respecteert dat we in dit land tot vreedzame oplossingen komen in een democratisch debat. Dat uiteindelijk de meerderheid besluit. Dat de mensen die hier worden gekozen, democratisch zijn gekozen. En als u dat niet doet dan is er nog maar één pad dat open ligt: geweld.

Als de heer Wilders zijn woorden niet wil terugnemen, vraag ik u of u hem wil vragen zijn woorden terug te nemen. En wat mij betreft kan hij anders niet deelnemen aan deze vergadering.”

“Voorzitter, woorden doen ertoe. Dat is niet omdat ik het zeg. Dat is omdat veiligheidsdiensten dat zeggen. Die zeggen dat er de afgelopen jaren een enorme toename is geweest van radicalisering van extreemrechts. Van jongeren die zijn gaan geloven in de woorden van politici zoals de heer Wilders.

Woorden doen ertoe. Als we zien dat steeds meer mensen gaan geloven in complottheorieën, als we zien dat journalisten niet normaal naar demonstraties kunnen gaan over coronabeleid, dat ze beveiligd moeten worden, dat politici niet normaal naar de trein kunnen lopen, maar beveiligd moeten worden...

Mensen voelen zich en denken dat er iets heel groots gaande is. Meneer Wilders, daar draagt u aan bij en daar spreek ik u op aan.”

Afbeelding van 2 mensen bij het GroenLinks congres in 2019

Word lid

Word deel van de oplossing, word deel van GroenLinks

Met jouw steun maak je GroenLinks sterker in de strijd voor onze idealen, want hoe groter onze partij, hoe meer we samen voor elkaar krijgen. Het is nú tijd voor actie. Steun GroenLinks en sluit je aan bij onze beweging. Dit kan al vanaf 2 euro per maand. 💚

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Ik ontvang graag e-mail updates van:
Ben je 27 jaar of jonger?
Contributie

Gemiddeld betalen GroenLinksers € 85 contributie per jaar. De hoogte van de contributie bepaal je zelf, wel geldt er een minimum van € 24 per jaar. Je kunt de hoogte van je contributie baseren op de hoogte van je inkomen.

Let er op dat het door jou gekozen bedrag klopt bij de opgegeven frequentie!

Betaalwijze