In 2019 werden Tineke Strik, Kim van Sparrentak en Bas Eickhout verkozen in de Europese Parlementsverkiezingen. Samen met hun collega’s in de fractie van de Europese Groenen maken ze zich hard voor een groener en socialer Europa. En met succes! Een greep uit de belangrijke overwinningen:
Een einde aan greenwashing in de financiële sector
Bas Eickhout leidde in het Europees Parlement de onderhandelingen over duurzaam beleggen. Dankzij zijn rapport kwam er een wet die definieert welke investeringen duurzaam genoemd mogen worden: de ‘groene taxonomie’. Deze wet gaat ervoor zorgen dat banken, investeerders en beleggers niet meer zomaar het label ‘duurzaam’ op een investering mogen plakken, maar daadwerkelijk aan bepaalde eisen moeten voldoen die ervoor zorgen dat een groene investering ook echt groen is. Greenwashing zal dus niet meer mogelijk zijn. De verwachting is bovendien dat deze nieuwe wet een wereldwijde standaard zet voor duurzaam investeren.
Het coronaherstelfonds moet duurzaam besteed worden
Dankzij de inzet van GroenLinks werd afgesproken dat minstens 37% van het geld uit het coronaherstelfonds (672,5 miljard euro!) naar de strijd tegen klimaatverandering gaat. Met behulp van de regels uit de groene taxonomie worden harde eisen gesteld aan wat telt als een klimaatmaatregel. Bovendien werd besloten dat alle investeringen uit het coronaherstelfonds geen schade aan het milieu mogen aanrichten. Zo komen we niet alleen uit de economische crisis, maar bouwen we ook aan een groene toekomst.
Een Europese aanpak om wonen weer betaalbaar te maken
Afgelopen januari nam het Europees Parlement de voorstellen van Kim van Sparrentak aan om de Europese woningcrisis te bestrijden. Haar voorstellen stellen het recht op wonen boven winstbejag van grote investeerders en huisjesmelkers. Zo roept ze op tot het aanpakken van speculatie op de huizenmarkt, het inperken van verhuur op platforms als Airbnb en het beëindigen van dakloosheid voor 2030. Het is nu aan de Europese Commissie om deze voorstellen om te vormen tot Europese wetgeving.