Dankzij Europa einde aan dierproeven voor cosmetica

Vanaf maandag is het verboden om in Europa cosmetica te verkopen die getest is op dieren. De Europese Commissie dreigde lange tijd te zwichten voor de lobby van cosmeticabedrijven en wilde het verbod uitstellen. Europarlementariër Bas Eickhout verzette zich tegen het uitstel en is blij dat er nu definitief een einde komt aan dit onzinnige dierenleed.

Eickhout: “De cosmetische industrie zal vanaf nu haar geld moeten steken in proefdiervrij onderzoek, in plaats van in een lobby om oogschaduw op een aap te mogen smeren.”

De cosmetische industrie lobbyde de afgelopen maanden stevig voor uitstel van dit totale verbod. Eickhout stelde schriftelijke vragen en diende amendementen in om dit uitstel te voorkomen.

Sinds 2009 is het in heel Europa verboden om (ingrediënten van) cosmetica te testen op dieren. Ook is de import van op dieren geteste cosmetica niet meer toegestaan. Wel is er destijds een uitzondering ingesteld voor dierproeven waar nog geen alternatief voor bestond. Ook producten met bepaalde gezondheidseffecten waren uitgezonderd van het verbod op dierproeven. Deze uitzonderingen vervallen vanaf maandag.