Volgens het Europees Parlement moet in de data-markt een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen persoonlijke en niet-persoonlijke data; alleen het laatste mag gedeeld worden op de interne datamarkt. Europarlementariër Kim van Sparrentak is blij met dit onderscheid: “Persoonlijke data horen niet thuis op een Europese datamarkt. Privacy is een mensenrecht, geen betaalmiddel. Data die overheden en bedrijven delen mogen nooit terug te leiden zijn naar personen.”
In het rapport roept het Parlement de Commissie ook op om met maatregelen te komen voor eerlijke concurrentie op de markt voor digitale gegevens. Van Sparrentak: “We moeten geen doorgeslagen datakapitalisme ondersteunen waar alleen de grootste en rijkste bedrijven data op kunnen kopen .”
Het analyseren van digitale gegevens kan een essentiële rol vervullen in het bereiken van de klimaatdoelen. Met behulp van data kunnen we onder meer productieprocessen zuiniger maken, de circulaire economie optimaliseren en vraag en aanbod van energie beter voorspellen. Als het aan GroenLinks ligt wordt het delen van data dat ten goede komt aan het klimaat dan ook verplicht.
Het Parlement erkent in het rapport ook de impact van dataverkeer op het milieu en vraagt de Europese Commissie met maatregelen te komen om de CO2-uitstoot van de ICT-sector te verminderen. Van Sparrentak: “De EU moet snel met duidelijke milieustandaarden komen voor ICT en datacentra. De twee prioriteiten van de Commissie zijn digitalisering en het klimaat. Maar, als het gaat om duidelijke milieuregels voor de tech-sector steekt de Commissie haar kop in het zand. We moeten zorgen dat de digitale transitie het behalen van onze klimaatdoelen ondersteunt en niet ondermijnt.”