“Dat een land waarmee de EU nu 'samenwerkt' de toegang ontzegt tot de democratisch gekozen Europese vertegenwoordigers is natuurlijk te absurd voor woorden. Het laat maar weer eens zien wat een rücksichtslose dictator Saied is, waar je geen zaken mee zou moeten willen doen. Toen ik in juni naar Tunesië ging, zegde hij ook mijn afspraken bij de ministeries af omdat ik op social media kritiek had geleverd op de deal en op de flagrante schending van de mensenrechten. Maar hij gaat nu weer een stap verder met het blokkeren van het bezoek van een officiële delegatie.

Het Europees Parlement moet zich nu duidelijk uitspreken, van links tot rechts zou men moeten laten weten dat dit absoluut onacceptabel is. Maar ook de Europese Commissie en leiders van Europese landen zouden president Saied moeten aanspreken en onder druk zetten.  

Dit is nogmaals een signaal dat president Saied een autocraat is die geen controle of tegenspraak duldt. Voor ons was de Tunesië-deal altijd al een ondemocratisch gedrocht dat van tafel moet, deze gebeurtenis draagt daar alleen maar aan bij. Dit moet echt de ogen van de Commissie openen met wat voor autocraat ze hier te maken hebben. Door geld te geven aan een dictator zonder enige eis of garantie dat hij ophoudt de mensenrechten te schenden én zonder dat hij de rechtsstaat hoeft te herstellen, moedig je feitelijk aan dat hij zijn autocratische stijl niet aanpast en lak heeft aan democratie.”