Waar blijft het weerwoord voor de Europese Donald?

Donald Trump en Donald Tusk doen krasse uitspraken, maar slechts eentje krijgt weerwoord

In het plenair debat over de opvang van vluchtelingen in Europa, vergeleek Europarlementariër Judith Sargentini de twee Donalds uit Amerika en Europa met elkaar. Conclusie: Het verschil tussen die twee is – helaas – niet zo groot. Dit is Sargentini's spreektekst uit het debat.

De kranten aan de overkant van de oceaan staan vol met berichten over The Donald. Presidentskandidaat Donald Trump wil de Amerikaanse grenzen rigoureus sluiten voor moslims. Zijn reactie op de aanslag in San Bernardino is aanhangers van een geloof de totale schuld in de schoenen schuiven en hen allemaal als verdachte aan te merken.

Wij hebben onze eigen Donald, de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. En onze Donald vond het nodig om Europa's meest invloedrijke kranten een interview te geven waarin hij stelt dat alle migranten die de Unie binnen komen eerst achttien maanden moeten worden opgesloten om hen grondig te kunnen screenen.

Hij zei: “Het gaat niet alleen om het beperken van de stroom aan vluchtelingen. Onderschat het veiligheidsaspect niet. Internationale en Europese wetten hebben een regel van 18 maanden. Je kan en moet migranten vasthouden zo lang als hun screening duurt.” President Tusk zet vluchtelingen en migranten hier primair weg als een veiligheidsrisico. Het verschil met Trump is niet zo groot.

Weet u waar het echte verschil zit tussen The Donald en onze Donald? In de tegenspraak. Trump kreeg weerwoord. In eigen conservatieve kring werd hem heel helder gemaakt dat zulke stigmatiserende en discriminerende uitspraken niet binnen de partij thuishoren en dat ze in strijd zijn met het eerste artikel van de Amerikaanse grondwet.

Waar waren de regeringsleiders hier in Europa met hun corrigerende opmerkingen? Waarom hebben we Cameron, Renzi, Hollande of Rutte niet gehoord? Donald, je geeft het verkeerde voorbeeld, zo gaan we niet met vluchtelingen om en angst zaaien onder onze bevolking past een Europees leider niet.

Namens wie sprak Tusk eigenlijk? Minister Schmidt, kunt u helderheid geven in deze zaak? Staat Luxemburg achter de uitspraken van de voorzitter van de Raad? Is het bij aankomst opsluiten van alle migranten een voorstel dat wij morgen bij de laatste top voor kerstmis kunnen verwachten? Ik wil een helder antwoord.

President Tusk legitimeert met dit soort optredens de indolentie van de lidstaten, het nietsdoen en afwachten tot de vluchtelingencrisis overwaait. We weten dat die niet overwaait, maar we weten nu ook dat we van de voorzitter van de Raad niets hoeven te verwachten. En daarmee moeten we het deze kerst doen.