Donderdag en vrijdag vergaderen de regeringsleiders van de EU-landen voor het laatst dit jaar. De vluchtelingencrisis staat weer hoog op de agenda, maar ook wederom laten de regeringsleiders na om aan een structurele oplossing te werken, zo blijkt uit de voorlopige conclusies. Het bewaken van de grenzen domineert de discussies, zonder dat dat veel oplevert.

“Grenzen afsluiten en mensen niet de mogelijkheden bieden op een fatsoenlijke manier in de EU asiel aan te laten vragen, is niet de oplossing. Daarom komen de regeringleiders na iedere EU-top geen stap verder richting een oplossing”, reageert Europarlementariër Judith Sargentini.

Balans

We zitten inmiddels in december, maar de balans aan het einde van het jaar laat zien dat de EU-landen amper hun afspraken nakomen. Geen kerstgedachtes voor de vluchtelingen dus. Van de 160.000 vluchtelingen die binnen Europa zouden worden herverdeeld, zijn er maar 208 daadwerkelijk verhuisd. Ook de hervestiging van vluchtelingen van buiten de EU blijft achter en van de financiële beloftes, onder andere aan het Wereldvoedselprogramma en de UNHCR, is maar twintig procent overgemaakt.

Terugkijkend op 2015 constateert Sargentini dat het een bewogen jaar was op het dossier asiel en migratie. “De Europese Commissie was ambitieus, maar de voorzitter Europese Raad sloeg de plank flink mis met zijn oproep om alle asielzoekers anderhalf jaar vast te zetten.” We gaan het nieuwe jaar in met EU-leiders die om tafel zitten met Turkije om vluchtelingen tegen te houden, maar ze vergeten voor het gemak dat mensenrechtenorganisaties melden dat Turkije de vluchtelingen weer terugstuurt naar Syrië.

Nederland EU-voorzitter

Sargentini: “Ik wil dat de EU-regeringsleiders vragen om als goed voornemen voor het nieuwe jaar zich te houden aan de beloftes die ze gedaan hebben. Daar ligt ook een morele verplichting voor Nederland, dat in de eerste zes maanden voorzitter van de EU is.” Nederland moet zich opstellen als gidsland, vindt Sargentini. “We moeten het goede voorbeeld geven door onze beloftes waar te maken.”