Vandaag verscheen in het Financieele Dagblad een opiniestuk van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. De opwarming van de aarde is geen abstracte dreiging. Klimaatverandering veroorzaakt nu al misoogsten, vluchtelingenstromen en extra sterfte aan tropische ziekten, zo laat een recent rapport van Oxfam zien. Wrang genoeg betalen de armste landen, die het minst verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen, de zwaarste tol. Ondanks talloze oproepen van klimaatwetenschappers en maatschappelijke organisaties is er nog geen zicht op wereldwijde overeenstemming over terugdringing van de uitstoot. In december moeten er op de klimaattop in Kopenhagen spijkers met koppen worden geslagen.
In deze krant schreef Hans Labohm 'Kopenhagen' bij voorbaat af als een 'rituele eredienst van de broeikaskerk' (Optiek, 6 juli). Alleen wie blind is voor alle wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering kan zich zulk cynisme veroorloven. Labohm blijft maar herhalen dat de aarde al tien jaar aan het afkoelen is, omdat 1998 tot nu toe het warmste jaar was. Dat de gemiddelde temperatuur elke decennium hoger is dan in het voorafgaande decennium doet er voor hem niet toe.
Wie Labohms artikelen van de afgelopen jaren naast elkaar legt, ontdekt dat hijzelf een hele serie rituele bezweringsformules hanteert. Klimaatverandering is onzin. Als het geen onzin is, dan heeft de mens het niet gedaan. Als de mens toch verantwoordelijk blijkt, dan heeft beleid geen zin. Als we toch klimaatbeleid maken, is de prijs te hoog.
Ook veel politici zien klimaatbeleid nog steeds als een kostenpost. Maar volgens Nobelprijswinnaar Paul Krugman zijn strengere regels voor de uitstoot van vervuilende stoffen dé manier om bedrijven zover te krijgen dat ze weer gaan investeren. Een ambitieus mondiaal klimaatakkoord is daarbij onmisbaar. Een wereldwijde Green Deal is het signaal waar veel bedrijven, bankiers en investeerders op wachten.